Događaji

in memoriam

Umro arhitekt i dizajner Bogdan Budimirov

Umro arhitekt i dizajner Bogdan Budimirov
Slavko Midzor/PIXSELL

Arhitekt i dizajner Bogdan Budimirov, poznat po industrijskom dizajnu, unikatnom namještaju i specijalnim konstrukcijama umro je u utorak, priopćila je Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti (ULUPUH).

Rođen je 1928. godine u Izbištu u Banatu, a Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Beloj Crkvi, gdje je maturirao 1948. godine. Iste godine upisao je Arhitektonski odsjek Tehničkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu na kojemu je diplomirao 1975., nakon čega se zaposlio u tvrtki GMP "Jugomont".

Godine 1966. prešao je u tvrtku "Interplet" koja ga je poslala na mjesto tehničkog rukovoditelja u Njemačku, u poduzeće "Interbau", gdje je ostao do 1969., nakon čega je radio kod arhitekta Wirsinga, u projektnoj tvrtki "Plan" GmbH, "Moya" i samostalno, sve u Münchenu.

U Zagreb se vratio 1988. godine otkad je radio kao slobodni umjetnik.

Kreirao montažne sisteme za izgradnju velesajma u Nürnbergu i putničke zgrade aerodroma München II

Bogdan Budimirov se već na svojim prvim radnim mjestima bavio problemima prefabrikacije, a u kasnijoj fazi individualnog rada bio je usmjeren na dizajn namještaja i ambalaže. Za njegovo je djelovanje karakterističan rad u grupi, te stvaranje kompleksnog proizvoda (funkcija, konstrukcija, tehnologija i oblik). Kroz oblik grupnog rada stvorio je montažne sisteme YU-60, YU-61, Spačva, Marles i SPIG.

Kreirao je i montažne sisteme za izgradnju velesajma u Nürnbergu, te za izgradnju putničke zgrade aerodroma München II, a kod Wirsinga čelični sistem za partijsku centralu SPD-a u Bonnu.

U poduzeću “Moya” radio je na dizajnu uredskog namještaja. Tu je stvorio crtaći stol koji je 1982. dobio priznanje “Gute Industrieform” u Hannoveru. Bavio se industrijskim dizajnom i dizajnom unikatnog namještaja te specijalnim konstrukcijama.

Budimirov je bio član Društva arhitekata Hrvatske od 1956. i ULUPUH-a od 1966. godine. Također je bio član Deutsche Werkbund e.V. 1974., Deutsche Geselschaft fuer Sonnenenergie e.V. 1977., te Deutsche Geselschaft fuer Baukybernetik e.V. 1978. godine.

U svojoj karijeri održao je brojna predavanja u stručnim institucijama i udrugama te na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Godine 2007. nakladnička firma UPI2M Books izdala mu je knjigu "U prvom licu" za koju je dobio publicističku nagradu UHA-e 2008. godine. Nagradu "Viktor Kovačić" za životno djelo Udruženje Hrvatskih arhitekata primio je 2006., dok je 2014. dobio Nagradu Hrvatskog dizajnerskog društva za životno djelo.


Reci što misliš!