Događaji

transkript razgovora ubojica

Stravični detalji umorstva saudijskog novinara Jamala Khashoggija

Stravični detalji umorstva saudijskog novinara Jamala Khashoggija
Johnny Green/Press Association/PIXSELL

U trenucima prije ubojstva saudijskog novinara Jamala Khashoggija prošlog listopada, osumnjičeni ubojice čekali su u saudijskom konzulatu i uzrujavali se zbog zadatka koji trebaju izvršiti, navodi se u UN-ovu izvješću objavljenom u srijedu.

Hoće li "biti moguće staviti truplo u vreću?", upitao je Mater Mutreb, saudijski špijun koji je radio za višeg savjetnika saudijskog prijestolonasljednika, navodi se u izvještaju specijalne izvjestiteljice UN-a Agnes Callamard.

"Ne. Preteško je", odgovorio je Salah al-Tubajgi, forenzičar iz ministarstva unutarnjih poslova koji će raskomadati i baciti tijelo.

Rekao je da će zadatak "biti lagan". "Zglobovi će biti odvojeni. To nije problem. Tijelo je teško. Prvi put režem na tlu. Ako uzmemo plastične vreće i izrežemo tijelo na dijelove, bit će završeno. Zamotat ćemo svaki dio", nastavlja Tubajgi.

Mutrebu i desetorici drugih zbog zločina se sudi na zatvorenom suđenju u Saudijskoj Arabiji.

Saudijski ministar vanjskih poslova Adel al-Džubeir odbacio je izvješće kao "ništa novo".

"Izvješće izvjestitelja u vijeću za ljudska prava sadrži očite kontradikcije i neutemeljene navode koji dovode u pitanje njegov kredibilitet", dodao je.

Izvješće, koje poziva na istragu protiv prijestolonasljednika Muhameda bin Salmana i drugih visokih saudijskih dužnosnika zbog odgovornosti za Khashoggijevu smrt, oslanja se na snimke i forenzički rad turskih istražitelja i informacije sa suđenja osumnjičenima u Saudijskoj Arabiji.

Khashoggi, kritičar prijestolonasljednika i kolumnist Washington Posta, zadnji je put viđen u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Izvjestiteljica je zaključila da je ubojstvo počinjeno s predumišljajem. CIA i neke zapadne zemlje vjeruju da je prijestolonasljednik naredio ubojstvo, što saudijski službenici odbacuju.

Mediji su objavili sadržaj nekih snimki, snimljenih u konzulatu, ali UN-ovo izvješće otkriva zastrašujuće nove detalje.

Na kraju razgovora s Tobajgijem, Mutreb pita je li "žrtveno janje" stiglo.

Nijednom se ne spominje Khashoggijevo ime, ali dvije minute poslije on ulazi u zgradu.

Khashoggi je primljen u konzulovom uredu na drugom katu, gdje susreće Mutreba, kojeg je poznavao jer su radili u saudijskom veleposlanstvu u Londonu nekoliko godina prije.

Mutreb kaže Khashoggiju da pošalje sinu SMS poruku.

"Što da napišem? Vidimo se uskoro? Ne mogu reći da sam otet", odgovara Khashoggi.

"Skrati to", odgovara Mutreb. "Skini svoju jaknu"

"Kako bi se to moglo dogoditi u konzulatu?", kaže Khashoggi. "Neću ništa napisati", dodao je.

"Napišite gospodine Jamal. Požurite. Pomozite nam kako bi mi vama pomogli jer naposljetku ćemo vas vratiti u Saudijsku Arabiju, a ako nam ne pomognete znate što će se u konačnici dogoditi; neka ovaj problem dobro završi", rekao je Mutreb.

Protiv saudijskog princa treba otvoriti istragu

Callamard je u srijedu objavila kako postoje ozbiljni dokazi da su saudijski prestolonasljendik Mohammed bin Salman i drugi visoki dužnosnici osobno odgovorni za ubojstvo Khashoggija.

U njezinu izvješću piše da bi se na temelju tih dokaza trebala pokrenuti nepristrana međunarodna istraga.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu rekao je da Ankara "snažno podržava" poziv UN-a da se istraži uloga Bin Salmana i drugih saudijskih dužnosnika u ubojstvu disidentskog novinara Washington Posta.

"Snažno podržavamo UN-ov savjet da se rasvijetli Khashoggijevo ubojstvo i da odgovorni odgovaraju", rekao je Cavusoglu u izjavi koju je prenijela državna agencija Anadolija.

Khashoggijeva zaručnica pozdravila je UN-ovo izvješće kao "dobrodošlu" vijest.

"Poziv posebne izvjestiteljice UN-a da se MBS-a istraži zbog ubojstva mojeg voljenog Jamala dobrodošla je vijest. Sada je vrijeme da članice Vijeća sigurnosti UN-a djeluju na osnovi te preporuke", napisala je Hatice Cengiz u srijedu na Twitteru.

"Pravda mora biti zadovoljena i istina otkrivena."

"Vjerodostojni dokazi"

Callamard je ocijenila da se slučaj Khashoggija mora sagledati u kontekstu pritvaranja i mučenja drugih novinara i aktivista zadnjih godina.

"Prestolonasljednik je najblaže rečeno odobravao takvo ponašanje i dopuštao ponavljanje i eskalaciju takvih zločina", ustvrdila je.

"Prestolonasljednik je svjesno preuzeo rizik da budu počinjeni drugi zločini, kao što je Khashoggijevo ubojstvo, zapovijedio li on izravno ili ne taj specifični zločin", dodala je.

Callamard je navela da je svaki stručnjak s kojim je razgovarala u pripremi izvješća rekao da je princ Mohammed morao barem znati za akciju Khashoggi, jer je ona zahtijevala značajnu vladinu koordinaciju i resurse.

Dodala je da je prestolonaljednik otkrio da je pozorno pratio slučaj u televizijskom intervjuu koji je dao nedugo nakon ubojstva, ali prije nego je zločin potvrđen.

Uništavanje dokaza također ne bi bilo moguće bez njegova znanja, zaključila je.

Potraga za pravdom u tom slučaju nije prvenstveno stvar "pronalaska pištolja iz kojeg se dimi i osobe koja ga drži".

Riječ je o onima koji su "zlorabili ili nisu ispunili dužnosti koje im nalaže njihov položaj na vlasti" u kontekstu naručivanja ubojstva.

Callamard smatra da bi se države trebale pozvati na univerzalnu jurisdikciju u tom slučaju, što znači da bi se sumnjivcima moglo suditi izvan Turske i Saudijske Arabije.

Callamard je istaknula da je njezina istraga pokazala da nijedna od te dvije zemlje nije do sada u tom slučaju poštivala međunarodne standarde.

Dvije zemlje poslale su stručnjake da istraže mjesto ubojstva tek dva tjedna nakon što se ono dogodilo, a turski dužnosnici imali su samo šest sati da obave svoj posao.

Nisu pronađeni tragovi krvi, što po Callamard ukazuje na to da je ubojstvo bilo ili planirano i da su bile poduzete mjere da se spriječi širenje tjelesnih tekućina ili da su dokazi uklonjeni.

Turski dužnosnici nisu mogli pretražiti dovoljno rano rezidenciju saudijskog konzula u Istanbulu i nisu ga intervjuirali, kritizirala je.

Uz to, Callamard je pozvala glavnog tajnika UN-a Antonija Guterresa da pokrene "kaznenu istragu" protiv počinitelja tog ubojstva i uspostavi sudski mehanizam.

Saudijska Arabija započela je sudska saslušanja protiv 11 optuženika u tom slučaju, od kojih petorici prijeti smrtna kazna.

Callamard će izvješće predstaviti na redovitoj sjednici UN-ova Vijeća za ljudska prava koja počinje ovaj tjedan u Ženevi.


Reci što misliš!