Događaji

dan općine

Longin: Kolan ima mlade ljude pune entuzijazma

Longin: Kolan ima mlade ljude pune entuzijazma
Jure Orlić

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća u Kolanu na Pagu obilježen je Dan općine Kolan. Među brojnim uzvanicima nazočan je bio i župan Božidar Longin sa svojim zamjenicima Šimom Vickovićem i Šimom Mršićem te pročelnikom Krešimirom Laštrom.

Nazočan je bio i gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić koji je na današnjoj svečanosti proglašen počasnim mještaninom Kolana, te saborska zastupnica Grozdana Perić koja je bila izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića.

Načelnik Općine Kolan Marin Pernjak ponosno je istaknuo kako se općina vodi načelom „Općina po mjeri čovjeka“ pa je tako naveo da su povećali  naknade za novorođenčad, studentima dali stipendije, učenicima besplatne udžbenike, kako se ulaže u komunalnu infrastrukturu, potiče poljoprivreda i stočarstvo te se kroz razne manifestacije promovira sama općina. 

Svećana sjednica Općine Kolan Svečanom sjednicom obilježen Dan Općine Kolan

„Za boljitak stanovnika mjesta Mandre, ali i gostiju, uređeno je 1100 metara obalnog pojasa u Mandrama u što je uloženo 170.000 kuna, uređenaje Luka Mandre, a danas otvaramo i turističku ambulantu u Kolanu“, naveo je Pernjak dodajući kako je u planu uređenje šetnice od Kolanjskog Gajca do Mandri. „Vrijednost ovog projekta je oko 2.500,000,00 kuna, i trebao bi biti dovršen do 2020. godine.

Kao najvažnije Pernjak je istaknuo transparentan rad Općine te uvođenje mogućnosti da mještani sami mogu davati prijedloge i sugestije, uvođenje službenog glasnika te povećanje proračuna za 2 i pol milijuna kuna. Posebno je zahvalio Zadarskoj županiji na izvrsnoj suradnji i stalnoj pomoći koja je posebno došla do izražaja kada je trebalo sanirati posljedice nevremena od juga kada je Županija sa 200.000 kuna omogućila sanaciju oštećenja i pripremu turističke sezone. Zahvaljujući Zadarskoj županiji imamo i rasvjetu u Luci Mandre, Županijska uprava za ceste omogućila je sigurniji promet u Kolanu,  a danas je sa 50.000,00 kuna Zadarska županija pomogla rad novootvorene turističke ambulante.

„Veseli me uvijek dolazak u ovu malu, ali vrlo aktivnu jedinicu lokalne samouprave koja na svom čelu ima entuzijastične mlade ljude koji sustavno rade na osmišljavanju novih projekata.

Zahvaljujući dobrim preduvjetima za razvoj gospodarstva, na području ove općine život je, slobodno možemo reći - ugodan.

Gospodarstvo se temelji na spoju tradicionalnih djelatnosti stočarstva i sirarstva te turizma koji, pak, kao glavni adut ima čisto more i ugodnu klimu, ali i gastronomiju.“, rekao je župan Božidar Longin obraćajući se nazočnima  dodajući da je za kvalitetu života posebno  značajna komunalna infrastruktura i poslovi u tom resoru. 

„Županija, sukladno svojim mogućnostima, pruža potporu projektima lokalne samouprave pa ću tako istaknuti značajno  ulaganje koje je imala Županijska lučka uprava u luci Mandre. Prošle godine pomogli smo sanaciju pomorskog dobra, a pružamo i financijsku potporu projektu uspostave novog Katastra nekretnina za područje Općine Kolan. Županija skrbi o cjelokupnom zdravstvu i školstvu, a doprinos kvalitetnoj turističkoj ponudi dajemo i na način da sufinanciramo tim hitne medicinske pomoći tijekom turističke sezone.  Nismo niti danas došli praznih ruku – pa smo vam donijeli odluku kojom ćemo pomoći radove na zgradi ambulante iznosom od 50 tisuća kuna.“ dodao je župan Longin i još istaknuo da je jedan od najvažnijih projekata koji se u bliskoj budućnosti namjerava provesti u Kolanu, osnivanje  područne škole , koju bi pohađala djeca iz Kolana, ali i iz Šimuna i Mandri.

Dodao je kako odaje priznanje ovdašnjem vodstvu jer su ovdje u Kolanu od sira  napravili brand. Održavanjem Festivala od sira i Skuta festa, koje Županija također pomaže, pružila se prigoda malim proizvođačima za kvalitetnu promidžbu proizvoda.

Na današnjoj svečanosti uručene su nagrade i priznanja zaslužnima, a počasnim mještaninom proglašen je gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić.

Nazočni su potom obišli prostor novouređene turističke ambulante.

​​​​

Reci što misliš!