Događaji

upisi

Kandidatima pri odabiru studija po prvi puta pomagala umjetna inteligencija

Kandidatima pri odabiru studija po prvi puta pomagala umjetna inteligencija
Borna Filic/PIXSELL

Konačne rang-liste za upis kandidata na studijske programe visokih učilišta u Republici Hrvatskoj u akademskoj godini 2019./2020. objavljene su u ponedjeljak, 15. srpnja 2019. godine.

Prema omjeru broja prijava prvog prioriteta i kvote ove je godine najpoželjniji studijski program Logopedija Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a slijede:

·         Fizioterapija, Odjel zdravstvenih studija Sveučilišta u Splitu

·         Izobrazba trenera; smjer: Kondicijska priprema sportaša (stručni), Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu              

·         Fizioterapija (stručni), Zdravstveno veleučilište u Zagrebu

·         Radiološka tehnologija (stručni), Zdravstveno veleučilište u Zagrebu.

Posebnost je ovogodišnjih upisa činjenica da je kandidatima pri upisu studijskog programa, po prvi puta, pomagao sustav koji koristi umjetnu inteligenciju – naime, kandidatima koji nisu ostvarili upis na željeni studijski program, sustav je automatski dao savjet za upis alternativnog studija.

Riječ je o sustavu jedinstvenom u svijetu, a kojega su, uz podršku Agencije za znanost i visoko obrazovanje, razvili  hrvatski poslijedoktorandi s prestižnih sveučilišta: Dejan Kovač sa Sveučilišta Princeton i Marin Drlje s češkog CERGE-a (Center for Economic Research and Graduate Education). Sustav funkcionira tako da maturantima pruža informacije prema njihovim željenim izborima, odnosno optimizira za njih listu sličnih programa koje bi mogli upisati s obzirom na bodove i preferencije.

Kandidati koji u ljetnom roku nisu ostvarili pravo upisa, mogu se prijaviti za jesenski rok na studijske programe na kojima je ostalo slobodnih mjesta i za koje je visoko učilište odlučilo provesti jesenski upisni rok.

Prijave za upis na studijske programe u jesenskom roku započet će 23. srpnja i trajat će do 17. rujna 2019. godine kada će biti objavljene i konačne rang-liste za upis u jesenskom roku. 

 


Reci što misliš!