Događaji

kruna obuke u slunju

Piloti iz Zemunika prošli obuku s helikopterima Kiowa Warrior

Piloti iz Zemunika prošli obuku s helikopterima Kiowa Warrior
HRZ/ Marinko Karačić

Piloti Eskadrile helikoptera 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva iz vojarne "Pukovnik Mirko Vukušić" iz Zemunika proveli su od 14. do 18. srpnja 2019. na vojnom poligonu u Slunju taktička bojeva gađanja i raketiranja u dnevnim i noćnim uvjetima, pojedinačno i u paru s helikopterima OH-58D Kiowa Warrior.

Ministarstvo obrane (MORH) u petak je priopćilo da je to bila kruna obuke novih skupina za borbene pilote, a ciklus obuke uspješno je završila i nova skupina zrakoplovnih tehničara svih specijalnosti.

Na vojnom poligonu "Eugen Kvaternik" bojna djelovanja proveli su piloti druge i treće skupine koji se obučavaju za borbene pilote na helikopterima OH-58D Kiowa Warrior, a obuku provode licencirani nastavnici letenja Eskadrile helikoptera.

Gađanje i raketiranje izvodilo se iz puškostrojnice 12,7 mm, nevođenim raketnim zrnima Hydra 70 mmm, trenažnim raketama Helfire te iz osobnog naoružanja puške Heckler-Koch G-36CV, pojedinačnim helikopterom i u paru od dva helikoptera OH-58D Kiowa Warrior.

Provedbu taktičkih bojevih gađanja i raketiranja pratili su hrvatski timovi pilota iz prve skupine pilota koji su završili obuku na Kiowama, a ocjenjivali su pogotke kroz kvalifikaciju posada i timova posada-tim.

Posada se kvalificirala kroz učinkovitosti na pozicijama lijevog i desnog pilota, a tim kao cjelina vođa-pratitelj s posebnim naglaskom na poziciju zapovjednika misije, koji u odnosu na dojavljenu vrstu cilja s koordinatama od strane ocjenjivača sa zemlje, donosi odluku o vrsti manevra i načinu uništenja cilja s dva helikoptera istovremeno. Posade za pojedini tim su činila četiri hrvatska pilota u dva helikoptera OH-58D Kiowa Warrior, a  odlučujuća ocjena za službenu kvalifikaciju svakog od timova bila je ona za bojeva djelovanja po ciljevima u noćnim uvjetima.

Osim procjene ispravnosti donesene odluke u realnom vremenu od strane zapovjednika misije zračne operacije, ocjenjivala se efikasnost, brzina, točnost i broj naleta iz kojih su ostvareni pogodci na ciljeve, a gađanja i raketiranja provedena su u dnevnim i noćnim uvjetima.

Također, ocjenjivanje je uključivalo i zasebne rezultate iz sve tri vrste naoružanja kojima su piloti izvodili gađanja i raketiranja. Cijeli proces, od prilaska i uočavanja cilja, gađanja i raketiranja, navođenja drugog helikoptera i  izvedbe napada dio je procedura i taktičkih postupaka osposobljavanja hrvatskih letačkih posada za provedbu specijalnih operacija.

Ovo je bila kruna obuke novih skupina za borbene pilote, a ciklus obuke uspješno je završila i nova skupina zrakoplovnih tehničara svih specijalnosti. Kroz provedene cikluse taktičkih bojevih gađanja i raketiranja, u potpunosti su ovladali opsluživanjem helikoptera borbenim sredstvima te radu u borbenim uvjetima na terenu. U posljednjem angažmanu su dodatno potvrdili već razvijene nove sposobnosti upravljanja sustavima naoružanja i nadopunjavanje helikoptera gorivom bez gašenja motora u dnevnim i noćnim uvjetima, priopćio je MORH.


Reci što misliš!