Događaji

priopćenje

Marjana Botić: Nikome nije dozvoljeno ograđivati i prisvajati pomorsko dobro i sprječavati njegovu javnu upotrebu!

Marjana Botić: Nikome nije dozvoljeno ograđivati i prisvajati pomorsko dobro i sprječavati njegovu javnu upotrebu!

Priopćenje županijske vijećnice Akcije Marjane Botić prenosimo u cijelosti.

Budući se nalazimo u državi potpunog bezakonja, a sezona je u punom jeku, koristimo (ne)priliku vijesti ponovne sječe borove šume na Boriku (!), a u sklopu ograđenog stranog hotelskog lanca, svoje sugrađane pozvati na samozaštitu svojih prava i otpor prema onima koji ih nezakonito uvjeravaju da je okupacija pojedinih prostora i resursa - normalna?!

Naime prema Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama („Narodne novine“ broj 158/03, 100/04, 141/06, 38/09, 123/11 i 56/16) nikome nije dozvoljeno ograđivati i prisvajati pomorsko dobro i sprječavati njegovu javnu upotrebu.

Vlasti u Hrvatskoj zbog svojih veleizdajničkih aspiracija daljnjeg nastavka privatiziranja javnih dobara, međutim donose novi Zakon o koncesijama potpuno neprimjenjiv na pomorsko dobro, te primjenjuju u tom pogledu potpuno nezakonitu Uredbu o postupku davanja koncesije na pomorskom dobru („Narodne novine“ broj 23/04, 101/04, 39/06, 63/08, 125/10, 102/11, 83/12 i 10/17)  kojom se takva protuzakonita radnja, koja vrijeđa tisućljetnu tradiciju pomorskog dobra kao općeg svima dostupnog dobra prema jednakim uvjetima izvrgla ruglu, a naše sugrađane dovodi u nemoguću situaciju da na svojem dobru dolaze u nezakonitu i neugodnu situaciju da im se njihovo otuđuje, naplaćuje, sprječava korištenje, odnosno ne mogu se okupati u svojoj zemlji u svojem moru. Jednom riječju: veleizdaja nacionalna interesa.

Područje Borika na kojem se nalazi turistička zona u vlasništvu stranog hotelskog lanca u Zadru dugogodišnji je primjer navikavanja ljudi na protuzakonitu situaciju onemogućavanja slobodnog korištenja pomorskog dobra svim građanima.

Štoviše lokalne vlasti godinama dubioznim odlukama i pogodovanjima omogućavaju samovolju, „ribarenje“ u sivoj zoni, pogodovanje raznoraznim „investitorima“ za što je posljednji primjer odluka Županijske skupštine Zadarske županije donesena u nastavku incidentne posljednje sjednice Županijske skupštine.

Odluka je to o izmjeni ugovora o koncesiji kojom trgovačkom društvu Borik, koje je imalo pravo; citiram iz odluke: iznajmljivanje plažnih rekvizita (ležaljke i suncobrani), sportsko rekreacijske djelatnosti (iznajmljivanje sandolina, pedalina, sportskih brodica, škola ronjenja, surfing, parasailing, usluge vožnje bananom i tubovima, postavljanje zabavnog parka na moru i sl.) i ugostiteljska djelatnost, (kraj citata i dozvoljenih radnji), a odlukom 3.7.2019. prošireno na prvo građenja (!!!!) na pomorskom dobru, iz čega je jasno kako se radi o itekako bitnoj izmjeni koncesije i kao takva nije smjela biti potvrđena u sklopu istog Ugovora koji nota bene istječe već dogodine 9. kolovoza 2020.!

Iz svega jasno proizlazi da se ovom odlukom pogoduje dosadašnjem koncesionaru, a na štetu proračuna Republike Hrvatske o čemu smo obavijestili nadležnom Ministarstvo mora sa ciljem poništenja nezakonite odluke (u privitku scan prigovora MMPI). Koncesija koja je uključivala iznajmljivanje ležaljki sad godinu dana prije isteka nizdrživom lakoćom daje pravo građenja? Pa di je to moguće nazvati istom odlukom o koncesiji sa manjebitnim izmjenama osim u Hrvatskoj?

Ovakav nered pogoduje međutim zloupotrebljavanju naših resursa, samovolji, divljačkom upravljanju pri kojem se primjerice ruše stabla borova bez ikakvog reda i plana dok ne ostane valjda nijedno stablo, po kojem je taj dio grada dobio ime, pa svakako nije zgorega podsjetiti sugrađane da je sav taj nered zapravo protuzakonit.

Jednako tako i podržan od strane vladajućih iz razloga koje bi morale utvrđivati institucije Republike Hrvatske samo kad bi radile svoj posao. Ovako pozivamo sugrađane da svjesni svega ovoga razmisle o budućnosti svojeg grada i domovine pod ovakvim vlastima, te se pokušaju izboriti za korištenje  javnih prostora, pa bila to korištenje i tako „nezamisliva“ upotreba kao što je – kupanje na njihovom moru.

Akcija mladih želi vam svima ugodno ljeto. U ime kolegica i kolega Marjana Botić


Reci što misliš!