Događaji

priredio dr. Želimir Maštrović

Činjenice koja možda i niste znali o Zadru

Činjenice koja možda i niste znali o Zadru
PIXSELL

Hrvatski liječnik fizijatar i reumatolog, Želimir Maštrović kojeg zbog svog doprinosa gradu u kojem živi i radi, zovu „dobri duh Zadra“, napisao je nekoliko vrlo zanimljivih činjenica o Zadru.

Veliki humanitarac i istraživač povijesnih znamenitosti zadarske Brodarice, istraživač zadarske Sfinge i njezine povijesti otkriva tako i neke manje poznate zanimljivosti, neke pohvalne, a neke na kritiku i sramotu gradskih vlastodržaca.

Zanimljivo štivo koje bi trebali pročitati svi koji se ukratko žele upoznati sa Zadrom danas i kroz povijest, prenosimo u cijelosti. Pa evo što kaže dr. Želimir Maštrović:

JESTE LI ZNALI?

– ….da je Zadar grad s najvećim brojem spomenika u Hrvatskoj?

-….da je centar ovog grada zapravo velika srednjovjekovna utvrda opasana bedemom, koji je po dužini čak ispred onog Dubrovačkog?

-…da isti bedem kad se spusti noć, nažalost, nije poput europskih kulturnih spomenika adekvatno osvijetljen već čami u mraku?

-…da se sve ulice u zadarskom centru sijeku pod pravim kutem paralelno s dvije glavne šetnice Cardo i Decumanus?

-…da je Zadar jedini grad na svijetu koji u strogom centru nudi uglavnom samo pizzu i sladoled? Zbog čega je to tako, nitko nema odgovor?!

-…da Zadar počiva na drevnim rimskim temeljima koji su vidljivi posvuda?

-…da je Zadar jedan od rijetkih gradova u svijetu koji imaju očuvan Forum Romanum – sjecište svjetovnog života starom Rima?

-…da je Forum Romanum, osim što je trg, zapravo i 2000 godina star shopping centar na dva kata izgrađen od bijelog kamena i ukrašen prekrasnom kolonadom stupova i kipova, a uz njega su se nizali veličanstveni hramovi i bazilike?

-…da su zadarski restauratori uništili taj isti Forum, rekonstruiravši podove antičkih trgovina betonom i škaljom te tako uskratili ovaj spomenik za zaštitu UNESCO-a?

-…da Zadar jedini na svijetu ima Morske orgulje, kao i ”Pozdrav suncu” – umjetničku instalaciju koju pokreće sunčeva energija a sinkronizira se s valovima kamenog muzičkog instrumenta?

-…da je zadarska riva najduža lungo mare šetnica u Hrvatskoj koja nije oskvrnuta brojnim ugostiteljskim objektima?

-…da unatoč gusto naseljenom prostoru, more kraj zadarske rive toliko je čisto da se svakodnevno u njemu kupa na stotine kupača? Takav prizor rijetko se gdje može vidjeti u Hrvatskoj i svijetu.

-…da se Zadar može podičiti jednim od najljepših zalazaka sunca na svijetu, u što se uvjerio i sam Alfred Hitchcock?

-…da i Zadar ima piramidu te vjerovali ili ne, egipatsku sfingu?

-…da su Zadar posjetili čak 2 pape, prvi put papa Aleksandar 1177 te papa Ivan Pavao 2., 2003.?

-…da je Prva električna žarulja u Zadru zasjala na Silvestrovo 1894. godine? Glavni Hrvatski grad Zagreb dobio je struju tek 1907.

-…da Zadar jedini ima Moroskok koji nažalost ne radi?

-…da je Zadar grad s najvećim brojem zelenih površina u urbanim dijelovima?

-…da zadarska zračna luka Zemunik ima najidealnije uvjete za slijetanje i uzlijetanje aviona u cijeloj Europi?

-…da zadarska županija posjeduje najčišće More, najvišu planinu u Hrvatskoj i najplodnije nizine koje su bile riznica voća i povrća cijele Ex Yu federacije?”, završava zanimljiv niz dr. Želimir Maštrović.


Reci što misliš!