Događaji

europski programa preseljenja

U Hrvatsku stigla sedma skupina sirijskih izbjeglica iz Turske

U Hrvatsku stigla sedma skupina sirijskih izbjeglica iz Turske
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

U međunarodnu zračnu luku Franjo Tuđman u Zagrebu u srijedu je, u sklopu europskog programa preseljenja, stigla sedma skupina sirijskih izbjeglica iz Turske, priopćilo je Ministarstvo unutarnjih poslova.

Riječ je o osam obitelji, odnosno 41 državljaninu Sirijske Arapske Republike, među kojima je 24 maloljetne osobe. Preostali dio sedme skupine, dvije obitelji, odnosno sedam osoba od kojih je troje maloljetnih, trebalo bi pristići do kraja kolovoza. 

Dolaskom sedme skupine sirijskih državljana kroz program preseljenja, Republika Hrvatska će preseliti sveukupno 250 sirijskih državljana te time ispuniti obveze iz odluka Vlade od 2015. i 2017. godine.

Vlada RH donijela je i treću po redu odluku kojom se obvezala prihvatiti do 150 državljana trećih zemalja ili osoba bez državljanstva po osnovi preseljenja odnosno po osnovi sudjelovanja u drugim oblicima solidarnosti s državama članicama EU.

Kao i za prethodnu šestu skupinu, Ministarstvo unutarnjih poslova je i za preseljenje ove skupine surađivalo s UNHCR-om Turska, provedbenim partnerima ICMC-om (Međunarodna katolička misija za migracije), IOM-om (Međunarodnom organizacijom za migracije) te JRS-om Hrvatska (Isusovačka služba za izbjeglice), koji će u sklopu projekta provoditi aktivnosti procesa integracije osoba u hrvatsko društvo.

Pristigle obitelji prethodno prošle proces odabira i medicinske preglede

Pristigle obitelji su već prethodno prošle proces odabira i medicinske preglede tijekom selekcijske misije te kulturnu orijentaciju u Republici Turskoj, kao pripremu za novu sredinu u kojoj dobivaju priliku za boljim životom. Odmah po dolasku započet će s aktivnostima i upoznavanjem hrvatskog društva kako bi se što uspješnije prilagodili i integrirali.

Izbjeglice će tijekom nekoliko tjedana boraviti u Prihvatilištu za tražitelje međunarodne zaštite u Kutini, za vrijeme kojeg će proći postupak podnošenja i odobrenja zahtjeva za međunarodnom zaštitom.

U tom razdoblju, osobe će sudjelovati u početnim integracijskim aktivnostima: upoznavanje s pravima i obvezama, običajima i hrvatskom kulturom te učenje hrvatskog jezika. Nakon završetka te faze, obitelji će biti preseljene u smještajne jedinice koje im prema Zakonu o međunarodnoj i privremenoj zaštiti osigurava Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje.

Zbrinjavanje pristiglih osoba Republika Hrvatska provodi sudjelovanjem u europskom programu preseljenja državljana trećih zemalja ili osoba bez državljanstva koje ispunjavaju uvjete za odobrenje međunarodne zaštite sukladno zaključcima Europskog vijeća, Preporukama Europske komisije i Odlukama Vlade RH.


Reci što misliš!