Događaji

anti-vaxxeri

Liječnička komora osudila promicanje necijepljenja putem društvenih mreža

Liječnička komora osudila promicanje necijepljenja putem društvenih mreža

Zbog čestih objava na društvenim mrežama koje potiču odustajanje od cijepljenja i liječenje koje nije utemeljeno na dokazima, Hrvatska liječnička komora (HLK) osudila je u srijedu promicanje ponašanja suprotna javnozdravstvenoj struci, a čije bi posljedice mogle dovesti u opasnost djecu i cjelokupnu populaciju.

HLK poziva građane da informacije o cijepljenju i liječenju djece potraže kod liječnika i stručnih institucija te isključivo iz pouzdanih, provjerenih i znanstveno utemeljenih izvora, ističe se u priopćenju.

Unatrag nekoliko godina, upozoravaju u HLK, sve su češći stavovi roditelja protiv redovitog cijepljenja djece. Shodno tome povećan je i broj objava građana na društvenim mrežama koje promiču odustanak od cijepljenja djece, kao i promicanje alternativnih i zamjenskih načina liječenja koji nisu u skladu s medicinskom strukom, programima ni propisima u Republici Hrvatskoj.

"U skladu s aktualnim događanjima u javnosti, HLK je u nekoliko navrata aktualizirala Deklaraciju o važnosti cijepljenja i istaknula kako je cijepljenje jedno od najvećih medicinskih dostignuća modernog doba te se ubraja u najsigurnije medicinske intervencije. Znanstveno je utvrđeno kako je dobrobit cijepljenja za zdravlje ljudi neusporedivo veća od rizika pojave mogućih posljedičnih, neželjenih događaja te kako se kolektivni imunitet postiže visokom procijepljenošću“, ističe predsjednik HLK-a dr. Krešimir Luetić.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstva (HZJZ) u Hrvatskoj je u 2018. procijepljenost prema redovitim programima u porastu te je zaustavljen pad cijepnog obuhvata.

Program obveznog cijepljenja propisuje vrste obveznog cijepljenja u kalendarskoj godini, obveznike provođenja cijepljenja, osobe koje su se obvezne podvrgnuti cijepljenju te način postupanja liječnika u slučajevima kada roditelji odnosno skrbnik odbijaju obvezu cijepljenja maloljetnog djeteta.

Postupanje liječnika u takvim slučajevima usmjereno je prije svega na što kvalitetnije i cjelovitije informiranje roditelja odnosno skrbnika o važnosti, koristima, ali i rizicima cijepljenja.

Prema potrebi, liječnik ih upućuje nadležnom liječniku epidemiologu u svrhu dodatnog informiranja.

Liječnici ostvaruju važnu ulogu i pridonose ostvarivanju djetetovih prava, jer se pravo na cijepljenje smatra sastavnim dijelom prava djeteta na zdravstvenu zaštitu prema najvišim zdravstvenim standardima, dok se odbijanje obveznog cijepljenja od strane roditelja može smatrati uskraćivanjem djetetu prava na zdravlje, ističe se u priopćenju HLK-a.


Reci što misliš!