Događaji

zbog brojnih problema s kojima se sureću

Osnovana zadarska Udruga pomoćnika u nastavi

Osnovana zadarska Udruga pomoćnika u nastavi

Rad na neodređeno, male i nejednake plaće, nedostatak školovanja i osiguranja glavni su problemi s kojima se već godinama susreću pomoćnici u nastavi. To su neki od razloga zbog čega je nekolicina pomoćnika u nastavi u Zadru osnovala svoju Udrugu.

Pomoćnik u nastavi je osoba koja pruža pomoć prema individualnim potrebama djeteta ili učenika s posebnim potrebama ili teškoćama u razvoju.

"I s obzirom na djetetove specifične probleme tu smo mi kao podrška, kao pomoć. Prilagođavamo se problemu.  I nama se isto događa ako promijenimo školu da imamo sasvim drugi tip teškoće. I mi se opet moramo prilagoditi. Opet moramo naći načina i opet se s tim djetetom povezati što je najvažnije. Moje iskustvo i iskustvo mojih kolega je da je najvažnije povezati se s djetetom. I onda sve krene."

Predsjednica Udruge, Petra Kraljev ističe:

"Želimo štiti interese pomoćnika u nastavi i djece s teškoćama u razvoju u cilju poboljšanja odgojno-obrazovnog procesa kao i općeg statusa u društvu.To ćemo nastojati postići kroz kreativne, edukativne  radionice za djecu s teškoćama, njihove roditelje, ali i širu javnost."

Petra je već nekoliko godina pomoćnik u nastavi i taj posao opisuje kao fantastičan, ali je kaže degradiran:

"Da, na neki je način naš posao degradiran jer imamo probleme što se tiče statusa u školi, što se tiče prihoda i koja je uopće naša uloga u odgojno obrazovnom sustavu jer to nije još nikako riješeno."

Novi Pravilnik o pomoćnicima u nastavi i stručnim komunikacijskim posrednicima još nije ugledao svjetlo dana iako je javna rasprava o ovom Pravilniku završila još u svibnju 2018. Rok donošenja Pravilnika nije poznat. Iz Udruge se nadaju da će se zaista dogoditi da ga se i donese. U međuvremenu, kada 9. rujna zazvone školska zvona djeca sa zadarskog područja kojima je prijeko potrebna pomoć imat će svoje pomoćnike u nastavi.


Reci što misliš!