Događaji

napokon pomak

Bolsonaro šalje vojsku da gasi požare u Amazoniji

Bolsonaro šalje vojsku da gasi požare u Amazoniji
AP Images

Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro naredio je oružanim snagama da pomognu u gašenju velikih požara u Amazonskoj prašumi - plućima svijeta, javlja BBC u subotu.

U Bolsonarovoj odluci se navodi da će vojnici biti raspoređeni u prirodnim rezervatima, na starosjedilačkom teritoriju i pograničnim područjima u toj regiji.

Ta je odluka donesena nakon intenzivnog pritiska europskih čelnika.

Bolsonaro je kritizirao reakcije međunarodne zajednice istaknuvši da se požari "ne mogu koristiti kao izgovor" za sankcije.

Francuska i Irska zaprijetile su da će blokirati sporazum o slobodnoj trgovini između EU-a i zemalja Mercosura (Brazil, Argentina, Urugvaj i Paragvaj) ne bude li Brazil štitio Amazonsku prašumu kojom trenutačno haraju požari.

Lideri Velike Britanije i Francuske u petak su se izrazili veliku zabrinutost zbog požara u Amazoniji.

Ured francuskog predsjednika Emmanuela Macrona optužio je Bolsonara da je lagao kada je na G20 summitu u lipnju ublažavao zabrinutost zbog klimatskih promjena.

Macron je kazao da je rekordan broj požara u amazonskoj prašumi "međunarodna kriza" koja treba biti na vrhu dnevnog reda summita skupine G7 koji se održava ovaj vikend u Francuskoj.

"Gori naša kuća. Doslovno. Šume u Amazoniji, velika pluća koja proizvode 20 posto kisika na našem planetu - gore! Ovo je međunarodna kriza", napisao je Macron na Twitteru.

Glasnogovornica britanskog premijera Borisa Johnsona rekla je da je on "duboko zabrinut" zbog požara i "njegovog utjecaja na tragični gubitak dragocjenih staništa", te da će iskoristiti summit G7 ovaj vikend da bi ponovno stavio fokus na zaštitu prirode.

Vjeruje se da su mnogi od tih požara namjerno izazvani, a sumnja pada na farmere koji podmeću požare radi stvaranja pašnjaka.

Bolsonaro je dao potporu za čišćenje dijelova Amazonije u svrhu poljoprivrede, što su oštro kritizirali stručnjaci i aktivisti koji kažu da je njegova vlada dala zeleno svjetlo za uništenje Amazonske prašume.

Skupine za zaštitu okoliša smatraju deforestaciju uzrokom velikih požara u Amazoniji te optužuju desničarskog predsjednika da je ublažio pravila o zaštiti Amazonije koja se smatra ključnom za borbu protiv klimatskih promjena.

Požari, koji su dosegli rekordan broj ove godine, uništili su široke pojase šume koji se smatraju vitalnim bedemom protiv globalnog zatopljenja.

Bolsonaro je suočen s mogućnošću da Brazilu budu nametnute međunarodne sankcije. Finski ministar financija već je pozvao EU da razmotri zabranu uvoza govedine iz Brazila.

U obraćanju naciji u petak Bolsonaro je ustvrdio da šumskih požara ima u cijelom svijetu te da oni "ne mogu biti izgovor za moguće međunarodne sankcije".


Reci što misliš!