Događaji

2. Sajam Hrvatskog otočnog proizvoda

Otočani u Zadar donijeli proizvode koji su kvalitetom i tradicijom jedinstveni u svijetu

Otočani u Zadar donijeli proizvode koji su kvalitetom i tradicijom jedinstveni u svijetu
Dino Stanin/PIXSELL

U Ulici Šimuna Kožičića Benje uz Arheološki muzej u subotu je otvoren 2. Sajam Hrvatskog otočnog proizvoda, na kojem se predstavlja bogata ponuda otoka zadarskog arhipelaga s oznakom HOP.

Riječ je o prirodnoj kozmetici na bazi ljekovitog bilja, raznim likerima, marmeladama, maslinovom ulju, nakitu i uporabnim predmetima od maslinovog drva, pramcobranima, suvenirima, sirevima...

Sajam "Hrvatski otočni proizvod" na zadarskoj rivi Sajam "Hrvatski otočni proizvod" na zadarskoj rivi

Predsjednica klastera Hrvatski otočni proizvod Julija Radović Longin istaknula je kako je ove godine dobiveno rekordnih 27 oznaka HOP na području Zadarske županije, od čega 12 samo s otoka Pašmana. Pomoćnica ministra regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Tajana Huzak pohvalila je napore lokalnih proizvođača i klastera koji ih okuplja.

"Zahvaljujući vašoj agilnosti otočne proizvođače potaklo se na okupljanje i dobivanje oznake HOP. Zakon o otocima upravo je malo gospodarstvo prepoznao kao nositelja razvoja otočne zajednice", istaknula je Huzak. U ime Zadarske županije i Grada Zadra obratili su im se dožupan Šime Mršić i pročelnik Ivica Katić, koji su također pohvalili trud na očuvanju tradicije i kvalitete otočnih proizvoda.

Posebnu prezentaciju imali su nositelji oznake HOP s otoka Iža. Maja Sučić u okviru sajma održava radionicu izrade suvenira od prirodnog konopa, Sara Pavičić iz udruge "Iž u srcu" radionicu izrade iških škarpina, dok će se zajedničkim trudom Arheološkog muzeja, Narodnog muzeja i Denisa Barića prezentirati izrada posude iški lopiž te istoimenog jela koje se u njemu priprema.

"Riječ je o zemljanim posudama koje želimo vratiti u upotrebu ne samo u lokalna domaćinstva, već i u restorane. Što se tiče samog jela Iški lopiž, radi se o gulašu od janjetine, u koji idu sve lokalne namirnice vezane ponajprije uz svibanj - bob, biži, češnjak, komorač, artičoke...", objašnjavao je kuhar Renato Kraljev dok je posjetiteljima dijelio porcije ovog ukusnog jela.

Maja Sučić izložila je zanimljive posude od prirodnog konopa. Iako bi se naizgled dalo zaključiti da je riječ o više uvezanih konopaca, riječ je zapravo o jednom konopu, dužine i do 12 metara, koji se posebnom tehnikom upliće kako bi se dobile ove jedinstvene posude.

"Za rad na jednoj posudi treba mi oko 2 ili 3 sata vremena, ali nije mi teško raditi jer sam zaista zadovoljna konačnim proizvodom. Osim što su lijepe i vezane uz tradiciju, posude su dosta čvrste i trajne pa će svi koji ih kupe sigurno biti zadovoljni", kaže Sučić.

Na Sajmu se prvi put predstavlja i Turistička zajednica Općine Tkon, koja je ovogodišnji dobitnik oznake HOP za suvenir Kunjska kunjkara, koja predstavlja tradiciju nekadašnjeg načina ulova školjki kunjki po kojima je poznat Pašmanski kanal. Sajam traje tri dana, do nedjelje 25. kolovoza.


Reci što misliš!