Događaji

srećom nisu u životnoj opasnosti

Dva vatrogasca ozlijeđena tijekom gašenja požara u etno kući na Plitvičkim jezerima

Dva vatrogasca ozlijeđena tijekom gašenja požara u etno kući na Plitvičkim jezerima
Vatrogasci - Oni su naši Heroji

Dva vatrogasca ozlijeđena su tijekom gašenja požara u subotu na drvenoj kući u sklopu turističkog kompleksa Etno House na Plitvičkim jezerima, potvrdio je zapovjednik Vatrogasne zajednice Ličko-senjske županije Hrvoje Ostović.

"Požar je bio zaista velik i kolege su dehidrirale. Jedan od njih je napravio štit od stolova prema vatri kako bi smanjio temperaturu koja dopire do njega. Gasio je požar iz čučećeg položaja. U jednom trenutku je uslijed udisanja dima i dehidracije izgubio svijest i pao na leđa. Obojicu je odvezla Hitna u karlovačku bolnicu i dobro su", rekao je za 24 sata zapovjednik Ostović.

Dodao je kako jednog od te dvojice kolega upravo otpuštaju iz bolnice, dok će onog s ozlijeđenim leđima zadržati u bolnici.

Zapovjednik vatrogasaca kazao je i kako su u trenutku izbijanja požara u kući bili gosti i to stranci. Ali nitko od njih nije, nasreću, ozlijeđen. Situacija je bila iznimno opasna, s obzirom na to da je riječ o kompleksu drvenik kuća pa je vatra prijetila da se proširi i na ostale kuće. No vatrogasci su spriječili njezino širenje. 

"Požar je krenuo s potkrovlja i vrlo brzo proširio se na ostatak kuće. Samo stepenice dijelile su kuću u plamenu od druge kuće, dok je plamen bio zahvatio nadstrešnicu treće kuće. Postojala je velika opasnost da se požar raširi te su vatrogasci morali djelovati brzo. Dodatna otežana okolnost bila je i ta što u ovom etno drvenom kompleksu nema hidranta", kazao je vatrogasni zapovjednik.

U pomoć im je stiglo osam vatrogasnih društva. Ispumpali su vodu iz bazena za goste, te su koristili i onu iz šterni, ali to nije bilo dovoljno.

"Morali smo cisternama otići do jezera Kozjak na samim Plitvicama i pumpama usisati jezersku vodu", kazao je zapovjednik.

A jezero Kozjak je oko četiri kilometara udaljeno od samog etno-kompleksa u kojem je gorila kuća. Vatrogasci su doslovce morali voziti cisterne do jezera i ići po vodu kako bi ugasili požar.

U nedjelju će policijski očevid pokazati kako je krenula vatra, no moguće je da je uzrok udar groma jer je u poslijepodnevnim satima bilo nevrijeme s puno grmljavine u tom području. Požar je krenuo oko 14.30, a ugašen je oko 19.30. Tijekom noći na požarištu će biti petorica vatrogasaca koji će nadgledati izdimljavanje. Na teren je sveukupno izašao 41 vatrogasac sa 17 vatrogasnih vozila, pišu 24 sata.


Reci što misliš!