Događaji

Večernji list

HAKOM Hrvatskoj pošti privremeno zabranio poskupljenje dijela usluga

HAKOM Hrvatskoj pošti privremeno zabranio poskupljenje dijela usluga

Hrvatskoj pošti privremeno je zabranjeno da poveća cijene nekih univerzalnih usluga, odnosno cijena za dopisnice te pisma do 50 grama, odlučilo je Vijeće HAKOM-a, piše u srijedu Večernji list.

HP je, naime, obavijestio HAKOM da će povećati cijenu usluge dopisnica, u što spadaju čestitke i razglednice, te pisma do 50 g za oko 15 posto. Danas cijene za te usluge koštaju, kazali su u HP-u, 3,10 kuna.

Kako objašnjavaju u HAKOM-U, cijene univerzalnih usluga regulirane su Zakonom o poštanskim uslugama (ZPU). S obzirom na to da Hrvatska pošta jedina ima pravo i obvezu obavljanja univerzalnih usluga u razdoblju od 2013. do 2028. te da ima dominantan položaj u pismovnom segmentu poštanskog tržišta, HAKOM-a je donio Odluku o najviše dopuštenom prosječno ponderiranom povećanju cijena za košaricu usluga te unaprijed regulirao dozvoljeno povećanje cijena za razdoblje od 2017. do 2019. godine. Košaricu usluga čine pismo do 50 grama u unutarnjem i međunarodnom prometu te preporučene pošiljke do 50 grama u unutarnjem i međunarodnom prometu.

To predstavlja više od 85 posto univerzalnih usluga. Kako se predložene nove cijene HP-A nisu uklapale u ograničenje, tzv. price cap, koji je postavljen na povećanje od 4,44 posto unutar tri godine, Vijeće je donijelo privremeno rješenje i u ovome trenutku zabranilo izmjenu cijena univerzalne usluge HP-A.

"Korekcija se traži radi rastućih troškova te značajnih ulaganja koja je Hrvatska pošta imala u prethodnom razdoblju, vezano uz automatizaciju i modernizaciju procesa što će dovesti do kvalitetnije usluge krajnjem korisniku. Radi se o uslugama koje nisu poskupjele od 2010. , dok se većina troškova u navedenom 9-godišnjem razdoblju više puta povećavala. Očekujemo da se konačna odluka donese u što kraćem razdoblju", kažu iz HP-a.

Trenutačno su u tijeku razgovori između Hrvatske pošte i HAKOM-A, tijekom kojih će Hrvatska pošta dostaviti dodatne izračune i projekcije traženog povećanja, ističu iz HP-A. Inače, univerzalne poštanske usluge čine 60 posto svih poštanskih usluga, a u 2018. je ostvareno ukupno 185,8 milijuna univerzalnih poštanskih usluga ili prihodi su bili 865,8 milijuna kuna, piše u srijedu Večernji list.


Reci što misliš!