Događaji

što sa dugovima?

Sjednica biogradskog Gradskog vijeća protekla u znaku rasprave o Specijalnoj bolnici za ortopediju

Sjednica biogradskog Gradskog vijeća protekla u znaku rasprave o Specijalnoj bolnici za ortopediju
BnM

Pismo namjere o preuzimanju osnivačkih prava i obveza nad Specijalnom bolnicom za ortopediju „ide“ prema Zadarskoj županiji, zaključeno je na 19. sjednici biogradskog Gradskog vijeća.

Naime, prihvaćanjem predložene odluke gradonačelnika Ivana Kneza o preuzimanju osnivačkih prava nad biogradskom Specijalnom bolnicom za ortopediju i zamolbe Zadarskoj županiji kao njenom dosadašnjem vlasniku da ovu odluku odobri, gradonačelnik Ivan Knez bit će ovlašten da u ime grada potpiše Ugovor o prijenosu osnivačkih prava nad ovom ustanovom sa Zadarske županije na Grad Biograd.

Iz vijećničkih rasprava koji se s ovom odlukom nisu složili evidentno je da je to krupan zalogaj te se nameće niz pitanja o tome da li se i kako misli riješiti tako kompleksna situacija. 

Vijećnik Ante Fuzul smatra da Grad nema zakonske osnove za preuzimanje osnivačkih prava, a tu je i činjenica da je bolnica u dugovima koji dosežu gotovo 30 milijuna kuna. 

Gradu bi za otplatu spomenutih dugova trebalo više od izvornog gradskog proračuna koji se kreće oko 22 milijuna kuna, kazao je on. Da li je za tako veliki dug kroz sve vrijeme njegovog nastajanja netko znao i tko, te nije li netko za to trebao i odgovarati upitao je vijećnik Antonio Rudić. A da bi s tom odlukom valjalo pričekati te ispitati i neke druge mogućnosti ustvrdio je vijećnik Ratko Krstinić.

Gradonačelnik, koji je i predsjednik Upravnog vijeća bolnice kazao je kako je svima u interesu da bolnica opstane te se na tom planu već duže vrijeme iznalaze sve mogućnosti za  rješavanje ovog problema. Grad Biograd ima dužnost propisanu Ustavom Republike Hrvatske i zakonskim propisima skrbiti za zdravlje i dobrobit stanovništva na tom području. 

Uslijed negativnih financijskih pokazatelja i trenutno utvrđenog minusa Specijalna bolnica za ortopediju nalazi se u teškoj financijskoj situaciji, te joj prijeti nelikvidnost, blokada računa, a slijedom toga i moguće zatvaranje kao samostalne bolničke ustanove te pripajanje Općoj bolnici Zadar. Da bismo to spriječili, želimo preuzeti upravljačka prava  ali i  odgovornost u cjelini, kako bi se zaustavili negativni financijski trendovi, ojačalo i osuvremenilo bolničko poslovanje te osigurao njezin samostalan rad i opstanak, kazao je Knez.

Saniranje i druge radnje rješavat ćemo uz pomoć susjednih općina Pakoštana, Svetog Filipa i Jakova, Tkona, Pašmana i drugih koji su korisnici usluga bolnice. Učinili smo niz predradnji prema ministarstvima i svima koji su na neki način u  toj priči, no budućnost bolnice i grada, te čitavog ovog područja svakako je medicinski, odnosno zdravstveni turizam. Veliki projekt strategije razvoja medicinskog turizma koji je već uvelike razrađen, predstavio je dr.Branko Vitale jedan od sudionika rada na projektu, koji će kako je rečeno bez sumnje biti na europskoj razini. Jer ova bolnica ima sve uvjete da bude međunarodno poznata i možemo slobodno reći bolnica za 21. stoljeće.


Reci što misliš!