Događaji

putnička luka gaženica

Gradonačelnik Dukić čestitao na osvajanju prestižne nagrade za Luku godine

Gradonačelnik Dukić čestitao na osvajanju prestižne nagrade za Luku godine

Zadar Cruise Port (Putnička luka Gaženica) proglašena je Lukom godine 2019. na najprestižnijoj dodjeli nagrada lukama za kružna putovanja Seatrade Cruise Awards 2019. održanoj u Hamburgu.

Priznanje je to struke koja je u kategoriji "Luka godine" između Zadar Cruise Porta, norveškog OldenLeona te japanske Yokohame ocijenila da je putnička luka u Gaženici u posljednjih godinu dana postigla najveći napredak u upravljanju lukom za kružna putovanja.

Tim povodom gradonačelnik Grada Zadra, Branko Dukić uputio je čestitku:

Čestitam Lučkoj upravi Zadar na posljednjem priznanju i proglašenju lukom godine za kruzere. U konkurenciji više stotina luka za prestižnu nagradu Seatrade Cruise Awards, naša je Gaženica u konačnici proglašena boljom čak i od luka norveškog Oleden Leona i japanske Yokohame.

Čestitam svima koji su posljednjih desetljeća dali svoj doprinos stvaranju “Svjetske luke godine”.  Trebalo je vjerovati u svjetski projekt u Gaženici dok je još rat bjesnio u domovini. Trebalo je vjerovati 2000. kad je Gradsko vijeće prihvatilo prostorni plan, pa i za dugih godina borbe, izrade studija i projekata dok u svibnju 2009. nije počela gradnja. 

Trebalo je vjerovati i 2013. kad smo po prvi put doživjeli otvorenu opstrukciju projekta od strane državne vlasti i ministra koji nas je uvjeravao da je projekt „promašen i predimenzioniran“, a „Ugovor za luku Gaženica štetan za Hrvatsku“.  Za to vrijeme su stranačke kolege tog ministra šutjele, a oduzete su nam godine,  polagali se kontejneri koje se nazivalo terminalom, no građani Zadra su i dalje vjerovali. 

Zajedništvo građana i vodstva, stabilnost i povjerenje koje je krasilo grad je razlog svih uspjeha kojima se ponosimo i koje danas slavimo.  Dok razmišljam o svim građanima, projektantima, izvođačima, vijećnicima, ministrima bilo bi nepošteno ne naglasiti kako su moji prethodnici ti koji su nosili političku odgovornost i bili nositelji te priče. Hvala im. Postavili su nam visoko letvicu, a Zadrani s pravom nose duh koji se ne zadovoljava uspjesima iz prošlosti. Na svima nama koji danas možemo utjecati na budućnost ovog grada je velika odgovornost i obaveza da svojoj djeci ostavimo grad jednake ambicije i uspjeha.

Čestitka svima, uživajte i ponosite se svojim gradom.


Reci što misliš!