Događaji

U Ninu održana početna konferencija projekta „AMOR - Aktivni Mladi za Održivi Razvoj“

U Ninu održana početna konferencija projekta „AMOR - Aktivni Mladi za Održivi Razvoj“

Udruga „Eko-Zadar“ i partneri na projektu Osnovna škola „Petar Zoranić“ Nin i Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Zadarske županije „Natura-Jadera“ predstavili su projekt „AMOR - Aktivni Mladi za Održivi Razvoj“ 12. rujna 2019. godine u Domu kulture u Ninu.

Obrazovanje za održivi razvoj i jačanje suradnji između civilnog i javnog sektora okosnica su projekta „AMOR - Aktivni Mladi za Održivi Razvoj“ koji je danasgodine predstavljen u Domu kulture u Ninu od strane nositelja projekta udruge „Eko-Zadar“ i partnera na projektu Osnovne škole „Petar Zoranić“ Nin i Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Zadarske županije „Natura-Jadera“.

Riječ je o dvogodišnjem projektu čija je provedba započela 30. travnja 2019. godine i trajat će do 29. travnja 2021. godine, a projektne aktivnosti provodit će se na području Zadarske županije, ponajviše na području Općine Vrsi i Grada Nina.

Glavni cilj projekta je ojačati i povezati organizacije civilnoga društva (OCD-e), škole i lokalnu zajednicu u kvalitetna partnerstva kako bi zajedno provodili obrazovanje za održivi razvoj i jačali svijest o njegovim bitnim komponentama među djecom i mladima, ali i širom javnosti.

Pored toga, ovim projektom se želi povećati uloga osnaženih OCD-a u uključivanju djece i mladih u rad zajednice i promišljanje o zajednici kroz elemente održivog razvoja pa će tijekom projekta zainteresirane udruge s područja Zadarske županije imati priliku razmjenjivati znanja i iskustva te jačati suradnju.

Ciljanu skupinu projekta čine učenici/e osnovne škole „Petar Zoranić“ Nin, kako matične škole tako i područne škole Vrsi, te zainteresirane škole u Zadarskoj županiji, organizacije civilnoga društva s područja Grada Nina, kao i volonteri/ke iz Zadarske županije.

Tijekom projekta će biti izrađena 4 obrazovna programa za održivi razvoj namijenjena djeci i mladima u kojima će za vrijeme trajanja projekta sudjelovati oko 130 učenika/ca. Uz razvoj i provedbu obrazovnih programa, provest će se dvije volonterske akcije u Ninu i Vrsima, postavit će se 5 informativno-edukativnih ploča na području Natura 2000 te će provesti foto natječaj.

Ukupna vrijednost projekta je 1.131.508,55 HRK, od čega je 90% ukupne vrijednosti projekta financirano od strane Ureda za udruge Republike Hrvatske u sklopu Švicarsko-hrvatskog programa suradnje. „Promišljati o globalnim ciljevima održivog razvoja do 2030. godine važno je za sva područja ljudske djelatnosti ako želimo osigurati kvalitetan život u vremenu koje će sve više obilježiti različite posljedice klimatskih promjena“, poručili su iz Udruge „Eko-Zadar“.


Reci što misliš!