Događaji

eko-zadar

Nakon ljetne stanke u Zadru se nastavlja projekt "Reciklirajmo zajedno"

Nakon ljetne stanke u Zadru se nastavlja projekt

Nakon ljetne stanke nastavljena je provedba projekta "Reciklirajmo zajedno", kojeg u suradnji s komunalnim poduzećem Čistoća d.o.o. udruga "Eko - Zadar" provodi u osnovnim i srednjim školama, te u domovima umirovljenika na području Grada Zadra.

U jesenjem ciklusu, radionice su provedene s maturanticama Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn s profesoricama Sandrom Bačić, Ivanom Vitlov i Katom Prskalo. 

Maturantice, kao buduće tekstilne djelatnice upoznate su s metodama smanjenja otpada,  njegovog recikliranja te oporabe. Učenice su učile kako ispravno postupati s odvajanjem tekstilnog otpada obzirom da se samo u Hrvatskoj godišnje proizvede 135 000 tona tog otpada. 

Zašto se potruditi oko recikliranja tekstila?

Tekstilna industrija je danas jedna od najvećih zagađivača okoliša, a najviše otpadnog tekstila proizvode kućanstva. Smatra se da je prosječan vijek  trajanja odjevnih predmeta oko 3 godine nakon čega se ta odjeća baca. Tekstil tako čini oko 5 % sadržaja jedne kante za otpatke, a barem pola (neki podaci pokazuju čak i 90%) od te količine pogodno je za recikliranje, oporabu ili neki drugi vid korištenja. 

Ponovno iskorištavanje i recikliranje tekstila pruža i ekološke i ekonomske dobrobiti:

- smanjuju se površine potrebne za deponiranje tekstila na odlagalištima. Tekstil predstavlja osobit problem na odlagalištima otpada budući da se sintetički proizvodi ne razlažu, dok se recimo vuneni odjevni predmeti razlažu, ali proizvode metan koji pridonosi globalnom zatopljavanju;

- smanjuje se pritisak na netaknutu prirodu;

- rezultira s manje zagađenja i uštedama energije budući da se vlaknasti materijali ne                                               
 moraju transportirati izdaleka.

Poklanjanje garderobe također je jedan od oblika recikliranja!

7c0ee3123a3e62d6af970e8e9749fae3.jpg?v=2

Što Vi možete učiniti:

- odnesite vašu nošenu odjeću u lokalno dobrotvorno društvo;

- staru odjeću prodajte na buvljacima;

- kupujte u Second hand Shop – ovima već korištenu odjeću - često možete naletjeti na vrlo zanimljive predmet. Kupujte stvari za koje je izgledno da ćete ih nositi dugo vremena - strastveni sljedbenik mode može biti i ekološki osviješten ako pažljivo odabire;

- potražite reciklirane komade među odjećom koju kupujete. 

- kupujte platnene krpe umjesto papirnatih ručnika jer se mogu više puta upotrijebiti

- kupujte isključivo od proizvođača koji prilikom proizvodnje ne koriste boje s teškim metalom, ne izrabljuju ljudski rad te ne zagađuju okoliš. Budite odgovorni potrošači. 

Po završetku radionice djevojkama su  podijeljene žute vrećice za odvajanje PET otpada koje je osigurala Čistoća Zadar  kao i  brošura „Možeš i ti“ o aktivnom sudjelovanju u rješavanju specifičnih  problema nastalih u okolišu.

Maturantice su platnene vrećice oslikavali bojama za tekstil. Inspiraciju su potaknula djela Friedensreich Hundertwassera, umjetnika i ekologa. 

Radionicu s učenicama Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn  provele su Atana Grbić-Martinović i Linda Šušteršić. 


Reci što misliš!

  Vezane vijesti