Događaji

PUBMET2019

Po broju otvorenih radova u znanosti hrvatski istraživači prvi u Europi i treći u svijetu

Po broju otvorenih radova u znanosti hrvatski istraživači prvi u Europi i treći u svijetu

Na Sveučilištu u Zadru nastavlja se program Međunarodne konferencija o znanstvenom izdavaštvu u kontekstu otvorene znanosti PUBMET2019

6. Međunarodna konferencija o znanstvenom izdavaštvu u kontekstu otvorene znanosti PUBMET2019, u organizaciji Sveučilišta u Zadru, Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Instituta Ruđer Bošković, pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja, OpenAIRE, European Association of Science Editors (EASE) i SPARC Europe, drugog dana nastavlja s bogatim programom i brojnim predavanjima.

Dan je otvoren panel diskusijom o Planu S i znanstvenom izdavaštvu - ciljeve zacrtane u Planu S moguće je postići samo sveobuhvatnim aktivnostima otvaranja znanosti u svim zemljama EU, uključujući Hrvatsku, koja je po broju otvorenih radova hrvatskih istraživača prva u Europi i treća u svijetu, prvenstveno zahvaljujući predanom radu i naprednim stavovima prema otvorenosti brojnih uredništava hrvatskih znanstvenih i stručnih časopisa, ali je ujedno i među rijetkim europskim zemljama koje nisu usvojile nacionalnu politiku otvorenog pristupa i otvorene znanosti. 

Nadalje, Gwen Franck iz OpenAIRE Advance predložit će poslovne izdavačke modele koji osiguravaju najviše mogućnosti za usklađivanje održivosti i otvorenosti. Thed van Leeuwen iz Centra za znanost i tehnološke studije (CWTS) Sveučilišta u Leidenu usredotočit će se na ulogu časopisnih metrika u prosudbi istraživanja općenito, posebice pri prijelazu na otvorenu znanost. Prema njegovoj studiji o tzv. Gold OA časopisima, Plan S bi mogao bi imati potpuno suprotne efekte ukoliko će favorizirati Gold OA kao jedini put prema OA publikacijama. 

Ruski fizičar Andrei Rostovtsev predstavit će projekt Dissernet koji za cilj ima detektiranje znanstvene nečestitosti i plagijatorstva na ruskim sveučilištima.

PUBMET2019 okuplja eminentne stručnjake iz zemlje i inozemstva koji će se tijekom dva dana konferencije baviti različitim aspektima otvorenosti znanstvenih istraživanja i znanstvene publicistike, uključujući otvorene obrazovne materijale, otvoreni recenzijski postupak, ulogu institucijskih repozitorija u promicanju akademskih ustanova i dr.


Reci što misliš!