Događaji

pag

Obilne kiše i snažan vjetar ostavili su trag: Dohranjuje se plaža u Mandrama

Obilne kiše i snažan vjetar ostavili su trag: Dohranjuje se plaža u Mandrama

U mjestu Mandre na otoku Pagu uređuju se obalna pera i plaže na kojima se vide posljedice jakog juga i obilnih kiša. U to malo idilično mjesto stigli su građevinski strojevi, a to je, pak, uznemirilo dio stanovnika. Sumnjaju na devastaciju pomorskog dobra.

U Mandrama se ne događa ništa posebno, a kamoli senzacionalno, tvrdi to načelnik općine.

- Radi se o standardnom održavanju pera koja služe zaštiti obale, objašnjava Marin Pernjak, načelnik općine Kolan.

Obilne kiše i snažan vjetar ostavili su trag. Dio kamenja koje služi kao potporanj završio je u moru, trebalo je napraviti i takozvanu nadohranu plaže pijeskom. Jer sunce i more jedino su što ovo malo paško mjesto ljeti nudi gostima.

- Ti gosti moraju se negdje kupati, a nakon toga leći na plažu. Da ne bi legli na golu hrid, kamen mi dohranjujemo plaže i održavamo je svake godine u stotinama tisuća kuna, kaže Marin Pernjak, načelnik općine Kolan.

Zadarska županija ove je godine u održavanje plaža u Mandrama, Kolanu i Gajcu uložila 150 tisuća kuna, a općina dodatnih 300. Cijeli posao obavljen je pod nazorom inspektora Lučke kapetanije.

- Možemo potvrditi da smo upoznati sa slučajem. Inspektor je bio na terenu i utvrdio da nema nikakve povrede Zakona o pomorskom dobru i lukama, ističe Denis Livjanić, Lučka kapetanija Zadar.

- U centru Mandra nema betonizacije nema devastacije obale, plaže nego onakva kakva je, objašnjava Marin Pernjak.

Potvrdit će to malobrojni stalni stanovnici Mandra, a one nezadovoljne koji su anonimno izrazili sumnju u radove, nismo sreli.

- Mislim da je to dobra koncepcija, budući da nema plaža dubinu ima dužinu, onda male valice napraviti, mislim da je to zgodna koncepcija s obzirom na ovakvu konfiguraciju terena, kaže Sead Mekić.

Stanovnici kažu kako se nešto popravlja svake godine. Mali je broj plaža za broj ljudi koji dolaze. U zadnje vrijeme vidljiv je pomak, ali uvijek može bolje. 


Reci što misliš!