Događaji

nije uopće bilo rasprave

Sindikati: Vlada odbila zahtjev za izmjenama koeficijenata složenosti poslova

Sindikati: Vlada odbila zahtjev za izmjenama koeficijenata složenosti poslova
Hrvoje Jelavić/Pixsell (ilustracija)

Predsjednik Nezavisnih sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec poručio je kako je Vlada u potpunosti odbila njihove zahtjeve za izmjenama koeficijenata složenosti poslova u sustavu odgoja i obrazovanja, pa je zato propalo mirenje uoči sutrašnjeg štrajka.

"Postupak mirenja nije uspio. Vlada je u cijelosti odbila naše zahtjeve za izmjenama koeficijenata složenosti poslova u sustavu odgoja i obrazovanja. Vlada je nudila kroz dodatke povećanje osnovice od dva posto 1. listopada, i dva posto 1. lipnja 2020. godine. To je za sindikate neprihvatljivo, i zato je mirenje neuspješno završilo", kazao je Mihalinec.

Dodao je da predstavnici Vlade uopće nisu htjeli raspravljati o koeficijentima, što je bio jedan od glavnih zahtjeva dva školska sindikata.

Najavio je kako sutra počinje štrajk u sustavima osnovnog i srednjeg školstva, a takvu vrstu štrajka, kaže, vidjet ćemo po prvi puta u Hrvatskoj.

"Način oblika štrajka bit će proveden kao cirkularni štrajk. To znači da će prvoga dana, u četvrtak, cijela Hrvatska biti u štrajku, a ostale dane će sudjelovati po nekoliko županija", objasnio je Mihalinec.

Dodao je kako će u prostorijama sindikata svaki dan objavljivati podatke o odazivu na štrajk te će obavješćivati javnost o tome kada će i koja županija štrajkati.

"Pogubno je, i loše to što je Vlada poslala poruku zaposlenima u odgoju i obrazovanju, da je njihova složenost poslova najmanja moguća od svih visokoobrazovanih ljudi u Hrvatskoj. Upravo iz brige o cijelom sustavu, učenicima i nastavnicima, pribjegli smo cirkularnom štrajku, tako da neće stalno biti obustavljena nastava u cijeloj Hrvatskoj", kazao je Mihalinec.

Naglasio je kako će štrajk trajati koliko će to sindikalni članovi htjeti, i toliko dugo dok Vlada ne promijeni uredbu o koeficijentima o složenosti poslova.

Vjeruje da će se štrajku odazvati svi članovi i nečlanovi te da će cijeli sustavi biti u blokadi.

"Druga strana kao da se nije pomakla s mjesta, Vlada u procesu mirenja danas kaže da o koeficijentima ne može razgovarati. Dokazujemo koliko su učitelji zapostavljeni, i nema argumenta koji može osporiti naše zahtjeve, zato i ne odustajemo. Naši zahtjevi su pravedni, moralni, argumentirani, a i sigurno provedivi, jer Vlada za to ima dovoljno novaca", smatra Mihalinec.

Kazao je također kako će se u osnovnim školama osigurati čuvanje djece i djece s poteškoćama u razvoju te je pozvao roditelje na podršku uz objašnjenje da njihova djeca sigurno neće od štrajka imati bilo kakvu štetu.

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem poručila je kako je u vrijeme kurikularne reforme najveći teret na sustavu obrazovanja te da Vlada ne cijeni njihov doprinos i ne smatra njihovu složenost poslova jednakom kao u nekim drugim sektorima javnih službi.

"Ovo je bila borba da sindikati dosegnu s Vladom zajedničku platformu, i da Vlada pokaže koliko je obrazovanje važno. Od sutra sve je u rukama naših članova, ovo je prilika svakome u sustavu obrazovanja da se svatko pojedinačno bori za vlastiti materijalni i društveni položaj", kazala je Šprem.

Pozvala je i sve članove sindikata i one koji to nisu da se na dostojanstveni način odazovu štrajku.

"Ovo je prilika kada moramo izboriti bolju poziciju u društvu za bolje obrazovanje i za bolju domovinu. Pozivam roditelje da imaju razumijevanja za učitelje, i da prihvate činjenicu da ne mogu učitelji biti najpotplaćenija karika u javnim službama", zaključila je Šprem.


Reci što misliš!