Događaji

ubijeno najmanje 15 ljudi

Turska počela kopnenu fazu ofenzive protiv kurdske milicije u sjeveroistočnoj Siriji

Turska počela kopnenu fazu ofenzive protiv kurdske milicije u sjeveroistočnoj Siriji
AP Images

Turski vojnici i njihovi sirijski saveznici u srijedu su ušli na sjeveroistok Sirije u okviru ofenzive koju je Ankara povela protiv kurdske milicije koju podupiru zapadne zemlje, priopćilo je tursko ministarstvo obrane.

Ranije u srijedu turski borbeni zrakoplovi i topništvo tukli su mete kurdske YPG zračnim udarima i topničkim bombardiranjem u prekograničnoj vojnoj operaciji nekoliko dana nakon što su se američki vojnici povukli iz tog područja.

Glasnogovornik skupine sirijskih pobunjenika koji sudjeluju u ofenzivi rekao je za agenciju France Presse da je kopnena ofenziva počela u srijedu navečer u smjeru Tal Abyada koji kontrolira milicija Postrojbe za narodnu zaštitu (YPG) na sjeveroistoku Sirije.

Najmanje 15 ljudi, među kojima 8 civila, ubijeno je u srijedu u turskoj ofenzivi na kurdske snage na sjeveroistoku Sirije, izvijestio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).

Dvije žrtve su izgubile život u topničkoj paljbi na Qamichli, većinski kurdski grad, dodaje SOHR koji je nešto ranije bio objavio podatak o 11 ubijenih.

Kako navodi SOHR, koji raspolaže sa širokom mrežom izvora u Siriji, 40 osoba je ranjeno u turskoj ofenzivi.

Područja u turskom susjedstvu, napose Tal Abyad i Ras al Ain bombardirali su tursko zrakoplovstvo i topništvo. Tu je operaciju u srijedu najavio turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan koji njome želi udaljiti s granice moćnu miliciju sirijskih Kurda u Postrojbama za narodnu zaštitu (YPG) .

"Turske oružane snage i Sirijska nacionalna vojska (sirijski pobunjenici koje podupire Ankara) počeli su operaciju 'Izvor mira' na sjeveru Sirije", objavio je Erdogan na Twitteru.

Erdogan tvrdi da je svrha operacije Izvor mira otklanjanje prijetnje kurdske paravojske YPG-a i boraca Islamske države, kao i omogućavanje povratka sirijskih izbjeglica iz Turske nakon uspostave "sigurne zone" na tom području.

Ta operacija, treća turska u Siriji od 2016., otvara novu bojišnicu u sukobu u kojemu je od 2011. poginulo više od 370.000 ljudi a milijuni su raseljeni.


Reci što misliš!