Događaji

tragedija u njemačkoj

Počinitelj napada u Halleu priznao antisemitizam kao motiv zločina

Počinitelj napada u Halleu priznao antisemitizam kao motiv zločina
AP Images

Napadač koji je u srijedu izvršio atentat u istočnonjemačkom gradu Halleu, Stephan Baillet, priznao je dvostruko ubojstvo te kao motiv naveo ekstremno desni i antisemitski svjetonazor, priopćilo je u petak Državno odvjetništvo u Karlsruheu.

 „Stephan Baillet je tijekom višesatnog saslušanja priznao da je napad u Halleu počinio iz radikalno desnih i antisemitskih pobuda“, priopćilo je Savezno državno odvjetništvo.

Nakon saslušanja, koje je provedeno u četvrtak navečer, Bailletu je određen nastavak pritvora zbog dvostrukog ubojstva i pokušaja ubojstva u devet slučajeva.

Savezno državno odvjetništvo u Karlsruheu, koje preuzima slučajeve kod kojih postoji sumnja da je riječ o pokušaju ugroze njemačkog ustavnog poretka, iznijelo je i detalje napada koji se dogodio u srijedu.

Prema priopćenju, Stephan Baillot se, iznajmljenim automobilom punim oružja i s „najmanje četiri kilograma eksploziva“, uputio prema sinagogi u središtu Hallea s namjerom počinjenja pokolja, s obzirom da se u tom trenutku u sinagogi nalazilo preko 50 vjernika koji su se tamo nalazili proslavljajući židovski praznik Jom Kipur.

Nakon što nije uspio ući u sinagogu jer su vrata bila zaključana, a nije uspio ni pokušaj otvaranja eksplozivom, Stephan Baillet je prvo ustrijelio jednu slučajnu prolaznicu, a zatim se uputio u obližnju tursku zalogajnicu, gdje je ubio jednog gosta.

Nakon toga je pobjegao automobilom u smjeru sjeveroistoka, no zaustavljen je tijekom potjere na autocesti.

Državno odvjetništvo je priopćilo kako bi broj žrtava bio veći, no da je Bailletovo oružje u više navrata zatajilo.

Počinitelj je svoj pohod na jednom internetskom portalu uživo prenosio kamerom koja je bila pričvršćena za kacigu koju je nosio na glavi.

Predsjednica vladajuće Kršćansko-demokratske unije (CDU) i njemačka ministrica obrane Annegret Kramp-Karrenbauer založila se za pooštrenje sigurnosnih zakona.

„Naša zemlja i naš unutarnji poredak su napadnuti“, rekla je Kramp-Karrenbauer, po čijim riječima treba i razjasniti činjenicu da sinagoga u Halleu na dan napada nije bila bolje zaštićena, za razliku od židovskih objekata u ostatku Njemačke koji se nalaze pod stalnom zaštitom.

Njemački ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer (Kršćansko-socijalna unija CSU) rekao je u četvrtak kako je čin u Halleu „velika sramota“ za Njemačku. „Tako nešto se nakon Drugog svjetskog rata ne bi smjelo dogoditi. Njemačka je nakon holokausta dala obećanje ‚Nikad više‘“, rekao je Seehofer najavivši intenzivniju zaštitu židovskih objekata u Njemačkoj.

On je, kao i njegov stranački kolega i bavarski ministar unutarnjih poslova Joachim Herrmann, optužio desno-populističku Alternativu za Njemačku (AfD) da svojom retorikom mržnje prema strancima stvara podlogu za ovakve napade.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je prije toga izrazila šokiranost počinjenim napadom i izrazila solidarnost sa židovskom zajednicom u Njemačkoj.


Reci što misliš!