Događaji

Sindikat PPDIV upozorava Vladu na štetnost novih trošarina na bezalkoholna pića

Sindikat PPDIV upozorava Vladu na štetnost novih trošarina na bezalkoholna pića
Pixabay

Sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske (PPDIV) upozorio je u petak Vladu da će se uvođenjem takozvanog poreza na šećer oštetiti proizvođače i gospodarstvo, ali time se neće postići željeni učinak na zdravlje.

"Namjera Vlade da se uvedu nove trošarine na bezalkoholna pića, vjerujemo protivno je interesu proizvodnje u Hrvatskoj, ali i hrvatskih građana i gospodarstva općenito", stoji u priopćenju PPDIV-a.

Smatraju kako uvođenje poreza na šećer na samo jednu vrstu proizvoda neće promijeniti prehrambene navike ali će utjecati na prekograničnu potrošnju j ugroziti domaću proizvodnju i radna mjesta.

Sindikat PPDIV strahuje da će brojne tvrtke, u kojima djeluje kao najveći granski sindikat u proizvodnji i prehrambenoj industriji, biti izravno pogođene predloženim izmjenama Zakona o posebnom porezu na kavu i bezalkoholna pića.

"Hrvatski građani već sada u velikom broju prehrambene proizvode kupuju u susjednim zemljama, a rastom cijena bezalkoholnih napitaka to će biti još izraženije", upozoravaju iz PPDIV-a.

Smatraju da pozitivnog učinka na zdravlje građana neće biti jer potrošači i na razvijenijim tržištima šećer nastavljaju konzumirati kroz druge proizvode, koji nisu obuhvaćeni porezom ili koriste jeftinije, manje kvalitetne, uvozne proizvode.

Drže da će taj porez najviše pogoditi građane s najnižim prihodima pa Vladu pozivaju da problemu prekomjerne debljine građana pristupi promišljenije, sveobuhvatnije, i primarno kroz edukacije i informiranje potrošača. 

"Građane treba educirati i zajedno s cijelom prehrambenom industrijom raditi na širenju ponude zdravijih alternativa", zaključuju u sindikatu koji u tome vidi mogućnost provođenja brige države o zdravlju građana.

Objašnjavaju da je industrija bezalkoholnih pića uložila znatna sredstva u istraživanje i izmjene sastava svojih proizvoda te da na naše domaće tržište uvode proizvode s manje ili bez šećera.


Reci što misliš!