Događaji

u fokusu

Društvenim mrežama kolaju informacije o osumnjičenim maloljetnicima - je li sve otišlo predaleko?

Ugledna psihologinja Gordana Buljan Flander ističe kako se objavom identiteta osumnjičenih u slučaju silovanja u okolici Zadra učinila šteta osumnjičenima, ali i žrtvi. Maloljetnicu se, objavljivanjem njihovih imena, izlaže sekundarnoj viktimizaciji.

Tijekom jučerašnjega dana na društvenim mrežama i u pojedinim medijima pojavila su se imena i fotografije osumnjičenih za silovanje maloljetnice u okolici Zadra, a među objavljenima su i identiteti maloljetnika. Zadarska policija u suradnji s nadležnim državnim odvjetništvom zbog toga provodi izvide, a psihologinja Gordana Buljan Flander upozorava kako je riječ o vrlo opasnim potezima pojedinaca koji su te podatke objavili:

- Nije u redu da itko uzima pravdu u svoje ruke i da poziva na linč neke osobe, bilo one kojoj je presuđeno ili ne. To je vrlo, vrlo opasna praksa i mislim da bi svi ljudi trebali biti svjesni da ulaze u vrlo opasno područje ako to rade. Otkrivanjem identiteta počinitelja se otkriva i put prema saznavanju identiteta žrtve, a otkrivanje identiteta žrtve u ovakvim situacijama je novo zlostavljanje žrtve.

Boris Grgić, odvjetnik jednog od osumnjičenih u slučaju silovanja u okolici Zadra potvrdio je za Radio Zadar da će tijekom današnjega ili sutrašnjega dana podnijeti žalbu na rješenje o mjerama opreza. Grgić je kritizirao i činjenicu da su identiteti osumnjičenih dospjeli u javnost. Smatra da se stvara pritisak koji može dovesti do pogreške u radu suda i nepravilnog utvrđivanja činjenica:

- U prilogu žalbe ću dostaviti određene materijale koji idu u prilog mom braneniku i isključivi razlog iznošenja žalbe će biti da dopunimo dokumentaciju koju smo iznosili pred sudom u trenutku uhićenja. Ne bih želio komentirati postupanje medija u ovom trenutku. Stvar je izašla izvan kontrole i ne pridonosi ni žrtvi ni osumnjičenima ni pravičnom suđenju. Zaista nije u interesu da se ovoliko detaljno ide u ovoj fazi postupka u kojoj se još uvijek prikupljaju dokazi.


Reci što misliš!