Događaji

#spasime

Jelena Veljača: Ako je politička elita obećala nultu stopu tolerancije, onda to mora postati praksa

Jelena Veljača: Ako je politička elita obećala nultu stopu tolerancije, onda to mora postati praksa
Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Jelena Veljača, pokretačica inicijative #spasime, u razgovoru za Index komentirala je prijetnje koje je dobio sudac koji je osumnjičene za grupno silovanje maloljetnice pustio da se brane sa slobode.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković jučer je, povodom događaja vezanih uz postupak zbog grupnog silovanja koji se vodi na Županijskom sudu u Zadru, u kojem je žrtva maloljetnica, izjavio da je sudac Ivan Marković, koji je pustio osumnjičenike da se brane sa slobode i time izazvao bijes javnosti, dobio ozbiljne prijetnje i da je za njega zatražena zaštita. Istovremeno nije spomenuo je li i maloljetna žrtva osumnjičenih silovatelja također dobila zaštitu, a ni policija nam danas nije konkretno odgovorila na pitanje o tome.

Ministar Bošnjaković je pak, jučer izjavio da je ovo "jedan poseban predmet koji je doveo do unezvijerenosti čitavog društva, ali to se reflektira na žrtvu. I sudac koji je donio tu odluku primio je prijetnje i, koliko znam, za njega je zatražena zaštita, i to vrlo ozbiljne prijetnje. Moramo sačuvati mir i racionalnost".

Jelena Veljača, pokretačica inicijative Spasime, za Index je komentirala ministrove riječi.

"Smatram da svatko tko se osjeća kao da joj ili mu je sigurnost ugrožena ima pravo na zaštitu. Ne mogu zamisliti ništa gore nego da primaš anonimne prijetnje, osim da su prijetnje neanonimne, dolaze od poznatih osoba i pritom su i ostvarene. Paradoksalno, upravo je to što nedostaje u rješenju oko kojeg se javnost toliko buni - zaštita djevojke", rekla nam je Veljača.

Kaže kako bi voljela živjeti u društvu u kojem punoljetni muškarci na poziciji moći, koji su obrazovani i donose odluke koje kroje naše društvo, a potencijalno i ljudske sudbine, nisu privilegirani, već imaju isti tretman kao i građanke i građani države, za koje, uostalom, kako navodi, i rade.

"U tom smislu svakako podržavam zaštitu uplašenog građanina, kao i svih građanki i građana koji osjećaju da im je sigurnost ugrožena. Strogo osuđujem ideju da se osjećaj nepravde i frustracije rješava agresijom bilo kakve vrste, već pozivam javnost kojoj je ovo očito kap koja je prelila čašu, a nju je punio sustav, a ne pojedinac, da dođu na mirni prosvjed u subotu", rekla je Veljača.

Naime, u organizaciji Platforme za reproduktivna prava, Inicijative Spasi me, Ženske sobe – Centra za seksualna prava i Zaklade SOLIDARNA/Fonda Spasi me u subotu će se u Zagrebu i Rijeci održati prosvjedi u znak podrške maloljetnici iz okolice Zadra.

U najavi organizatori ističu kako će se u Zagrebu od 10 sati na Trgu kralja Tomislava održati prosvjed "PRAVDA ZA DJEVOJČICE!", u znak podrške djevojčici "koju je hrvatsko pravosuđe sramotnim postupkom suca ostavilo na cjedilu".

Navode da puštanjem na slobodu petorice osumnjičenih za ove teške zločine na slobodu pravosuđe ugrožava sigurnost, život i dostojanstvo maloljetne žrtve.

Veljača je za Index izjavila da je ključno istaknuti da svatko kao pojedinac može profesionalno pogriješiti, no ono što je ključno je da postoji korektiv unutar sustava koji djeluje dovoljno brzo da greška pojedinca ne napravi štetu i oštećenoj i sudu kao instituciji, i povjerenju u pravnu državu koje je, a to, navodi, nitko ne može ignorirati, na minimumu.

"Mene, primjerice, ovaj zadnji dio izuzetno plaši jer želim odgajati dijete u pravnoj državi u kojoj su joj prava osigurana. Ako je politička elita, naime, na sva zvona već obećala nultu stopu tolerancije na nasilje, onda to mora postati i praksa jer inače krše obećanje", smatra Veljača.


Reci što misliš!