Događaji

ulaz je slobodan

Na Višnjiku seminar iz područja medicine, treninga, sportske psihologije i nutricionizma

Na Višnjiku seminar  iz područja medicine, treninga, sportske psihologije i nutricionizma

U subotu 19. listopada, u 17 sati u prostoru press dvorane ŠC Višnjik održat će se seminar koji je besplatan za sve građane Zadra te sve koji se odluče za vikend navratiti do našeg grada. Odabran je niz tema iz područja medicine, treninga, sportske psihologije i nutricionizma koje su aktualne, zanimljive, ali i izuzetno korisne.

- Razloga zbog čega smo odlučili napraviti ovaj seminar je činjenica da nam današnji mediji daju mnogo informacija o svim ovim temama, a velik dio njih su krive. Čini se da se više vjeruje facebook grupama nego stručnjacima. Ovim putem želimo da struka govori o struci – izjavio je Viktor Bogut, glavni organizator događanja. 

Magistirca nutricionizma Ivana Maršan Jukić imat će dvije teme, a govorit će o „yo-yo efektu“ te o prehrani kod djece.

- Yo-yo efekt se znanstveno javlja kod svih „hit dijeta“. Dobio je naziv po loptici na koncu koja skače dolje-gore. Jednako tako „pada“ i „skače“ tjelesna masa kod čestog držanja pomodarskih dijeta – rekla je Maršan Jukić, koja je kratko najavila i temu svog drugog predavanja.

- Istraživanje govore zastrašujuće rezultate o broju pretile djece u Hrvatskoj. Čak 33% dječaka i 20% djevojčica u dobi od jedanaest godina je pretilo ili ima prekomjernu tjelesnu težinu. Samo 39% dječaka i 26% djevojčica se redovito bavi intenzivnom fizičkom aktivnošću. Kroz prizmu nutricionizma ono što je zanimljivo je to da samo 58% dječaka te 60% djevojčica svako jutro doručkuje, a samo 45% dječaka i 46% djevojčica konzumira voće najmanje jednom dnevno. Ovi podaci su zaista zabrinjavajući – objasnila je Ivana Maršan Jukić.

A temu „Faktori rizika i prevencija srčanog i moždanog udara“ prezentirat će Ante Tolić, dr. Med., specijalist neurologije. U najavi je dr. Tolić objasnio se čak 50 posto smrti i u Hrvatskoj i u cijelom zapadnom svijetu događa se radi kardio-vaskularnih bolesti, dok između 20-25 se događa radi moždanog udara. U zapadnom svijetu takve bolesti su u porastu, a i smrtnost je izuzeto visoka. Razlog? Prije svega prehrana i stil života. 

Magistar kineziologije i poznati trener Jure Šango govorit će o važnosti bavljenja sportom kod djece.

- Tehnološki napredak doveo je do velikog broja pozitivnih promjena za čovječanstvo.  Ipak, potrebno je uočiti i negativne utjecaje koje nagli napredak ima na čovjeka. Hipokinezija ili manjak kretanja je jedan od najvećih problema za zdravstveni status ljudi, a pogotovo djece. Posljedica hipokinezije su promjene u lokomotornom aparatu, ali i promjene u funkcioniranju ostalih organskih sustava – kazao je Šango.

Magistar psihologije i sportski psiholog Toni Gauta prezentirat će izuzetno važnu temu za svakog roditelja kojemu je dijete sportaš. Naziv teme je „Percepcija roditeljske ukljucenosti u sport kod mladih sportaša, odnosno  kako mladi sportaši percipiraju roditeljsku uključenost (roditeljski pritisak i podršku) „

Kako podržati svoje dijete u sportu? Koji oblik roditeljskog pritiska negativno utječe na motivacijom za sudjelovanjem u sportu? Kako zadržati svoje dijete u sportu? Ta i druga pitanja možete saznati na predavanju koje će održati magistar psihologije i sportski psiholog Toni Gauta. 

Uz spomenute teme,  Viktor Bogut će govoriti o vježbanju nakon trudnoće te o „povratku“ treningu nakon dugogodišnjih pauza. Seminar je potpuno besplatan za sve, posebne prijave nisu potrebne, a naravo, svi koji odluče u subotu doći u Višnjik, moći će se i uključiti u raspravu te postaviti pitanja. 

 

​​

Reci što misliš!