Događaji

Na sastanku se spominjao i Pupovac

Braniteljske udruge s Jandrokovićem: Zaustaviti blaćenje ugleda Hrvatske

Braniteljske udruge s Jandrokovićem: Zaustaviti blaćenje ugleda Hrvatske
Patrik Macek/PIXSELL

Čelnici Hvidre, Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata i Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi najavili su u petak nakon sastanka s predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem da će saborski Odbor za ratne veterane uskoro održati raspravu o "zaustavljanju blaćenja ugleda Hrvatske".

"Sastanak je prošao u uvažavajućem tonu, zaključak je da će u što kraćem vremenu Odbor za ratne veterane sazvati sjednicu s jednom točkom dnevnog reda - pojavnosti koje štete ugledu Hrvatske, i njihovo uklanjanje, te zaštita digniteta Domovinskog rata, i puna primjena deklaracije o Domovinskom ratu", rekao je novinarima predsjednik Hvidre Josip Đakić.

Na sastanku se spominjao i Pupovac

Novinari su čelnike udruga pitali je li se na sastanku spominjao i predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac.

"Između ostaloga i on, uz sve pojavnosti koje prate Hrvatsku, s onim tonovima koji su štetni za ugled Hrvatske, između ostaloga i njegova izjava", kazao je Đakić pritom misleći na Pupovčevu izjavu slovenskom listu Delo, gdje je usporedio današnju Hrvatsku s NDH.

Predsjednik Udruge specijalne policije Zoran Maras podsjetio je da su još prošle godine poslali dopis Saboru o kršenju Deklaracije o Domovinskom ratu i Pupovčevu odlasku u Bačku Palanku na obilježavanje Dana sjećanja na stradale i izbjegle Srbe.

"Do danas nismo dobili odgovor na naš zahtjev, shodno zadnjim pojavama kršenja Deklaracije o Domovinskom ratu ponovno smo uputili dopis Odboru za ratne veterane, dobili smo i odgovor s kojim nismo bili zadovoljni", rekao je Maras.

Braniteljske udruge i dalje očekuju od Državnog odvjetništva da izvijesti Odbor za ratne veterane o tome postoji li osnovana sumnja oko "počinjenja kaznenog djela blaćenja ugleda Hrvatske".

"Nacionalne manjine su bogatstvo ove države, ovdje nije problem Milorad Pupovac, ovdje je pojavnost i činjenica da se učestalo blati moderna hrvatska država", kaže Maras.

Na opetovano novinarsko pitanje o tome tko to radi, Maras je ustvrdio: "Pa i sam gospodin Pupovac".

U Vukovaru se nisu stekli uvjeti za dvojezične ploče

Predsjednik Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi Krešimir Maretić ustvrdio da se ne smije cjelokupnu problematiku svesti na ime i prezime, na jednu osobu.

"Problematika i pojavnosti u ovom društvu su velikog i širokog spektra. Imamo 3. kolovoza u SNV-u tiskovno obraćanje da je Oluja bila etničko čišćenje. Treba netko odgovarati", ističe Maretić.

Maras je također komentirao današnju sjednicu vukovarske Gradske Skupštine, na kojoj je gradonačelnik Ivan Penava bacio na pod Statut grada Vukovara napisan na ćirilici. "Penava je jasno rekao da se nisu stekli uvjeti za dvojezične ploče", rekao je Maras.

Đakić je također kratko odgovorio kako je Ustav po tom pitanju jasan. "Smatram da je jasan članak Ustava koji govori o tome da se primjenjuje onda kada se s time složi i većinski narod, ti uvjeti nisu stečeni", zaključio je Đakić.


Reci što misliš!