Događaji

u fokusu

Zubčić: Poslije silovanja nema "ali". Točka!

Zubčić: Poslije silovanja nema
Dino Stanin/PIXSELL

Zadranin i gradski vijećnik SDP-a Jure Zubčić gostovao je u Newsroomu televizije N1 gdje je komentirao slučaj grupnog silovanja u Zadru.

Zadarski vijećnik opet je jučer prepravio grafit "Ubi Srbina" u "Ljubi Srbina," a široj javnosti postao je poznat kada je prošle godine također prepravio jedan takav grafit. Zbog toga je dva puta završio na policiji i dobio kaznenu prijavu zbog uništavanja tuđe imovine.

Gradskog vijećnika upitali smo da komentira cijeli niz strašnih zločina u Zadru koji su proteklih godina prostresli javnost - od najnovijeg slučaja grupnog silovanja, slučaja Daruvarac te grupnog silovanja na Kolovarama iz 2013. godine.

"Često možemo ovih dana čuti da je Zadar grad slučaj. To je možda pretenciozno, ali činjenica jest da nekakav problem u Zadru postoji."

Dodao je i sljedeće: "U Zadru se događaju stvari koje se događaju u cijeloj Hrvatskoj. Međutim, kako institucije reagiraju u Zadru - nekad zakaže Centar za socijalnu skrb, nekad policija, nekad pravosuđe. Redovito imamo sitaciju da u principu žrtve rijetko budu zaštićene, a počinitelji prođu vrlo lagano kroz taj cijeli proces. I onda ulica krene preuzimati stvar. Koliko god ja razumijem gnjev ljudi, ali to u demokratskom društvu ne bi trebalo biti tako."

Nasilnici s plaže Kolovare žive normalno, žrtva je ta koja je morala otići

Činjenicu da su žrtvu, nakon strašnog zločina, iznevjerile instutcije istaknuo je kao posebno groznu.

"To je ključan problem. I mi ćemo vrlo vjerojatno u budućnosti imati veći problem - da će sve manje ljudi prijavljivati ovakve slučajeve, jer žrtva po drugi put postaje žrtva institucija društva."

Zubčić prepoznaje dva velika problema, jedan je taj da pozicije vlasti prešutno odobravaju ovakve slučajeve, a drugi je činjenica da je vlast u Zadru proteklih 29 godina nepromijenjena.

"Pročelnik za Socijalnu skrb i zdravstvo pravomoćno je osuđen za obiteljsko nasilje, a on je i dalje pročelnik ni više ni manje nego za socijalnu skrb i zdravstvo. Gradske vlasti time šalju jasnu poruku."

"I vlast je nepromijenjena zadnjih 29 godina te su dobro uvezani sa svim situacijama. Mlade generacije može ne razumiju politiku, ali dobro znaju tko su djeca utjecajnih ljudi, povezani s vlašću."

Zaključno je rekao sljedeće: 

"Nasilnici s plaže Kolovare i dalje žive normalno, žrtva je ta koja se odselila. Nakon ovog silovanja čujete "ali". Poslije silovanja nema "ali". Točka."


Reci što misliš!