Događaji

#pravdazadjevojčice

Split s prosvjeda "Pravda za djevojčice" poručio: 'Niste same!'

Split s prosvjeda
Milan Sabic/PIXSELL

Petstotinjak okupljenih na mirnom prosvjedu "Pravda za djevojčice" ispred splitskog Županijskog suda u subotu je brojnim porukama podrške, transparentima te kratkim govorom poručilo 15-godišnjoj višestruko silovanoj djevojčici iz okolice Zadra ali i svim drugim žrtvama nasilja da 'nisu same'.

Mirni prosvjed se održao u organizaciji Udruge Domine, a uz brojne građane među kojima je bilo mnoštvo mladih, prosvjedu su se pridružili i čelnici udruga civilnog društva te neki političari. Na transparentima je među ostalim pisalo "Nisi sama", Ne kažnjavanje i podržavanje zločina je zločin", "Nije sramota biti žrtva nasilja već živjeti u državi koja ga tolerira", "Čak i pas zna što znači NE" te brojne druge, a prosvjednici su održali i minutu šutnje "za hrvatski pravosudni sustav".

Uz podršku žrtvama prosvjednici su dolaskom pred zgradu Županijskog suda izrazili i nezadovoljstvo jer, ističu, žrtvama nasilja nije osigurana primjerena zaštita kroz postojeći pravosudni sustav. Povod za prosvjed bila je odluka o puštanju na slobodu petorice mladića osumnjičenih za opetovano silovanje, objasnila je Karmela Šegvić, pravna savjetnica Udruge Domine.

"Simboličnim paljenjem lampiona i šutnjom poslali smo poruku javnosti, državi i pravosuđu da se odnos prema žrtvama nasilja i seksualnih kaznenih djela mora mijenjati, a kako žrtve nakon podnošenja prijave ne bi bile izložene dodatnom nasilju institucija. Najveći teret odgovornosti prema žrtvi i javnosti pri tome je upravo na pravosuđu. Ženama koje su doživjele silovanje, seksualno uznemiravanje ili bilo koji drugi oblik seksualnog ili drugog oblika nasilja jasno poručujemo da nisu same i nisu krive", kazala je Šegvić.

Na prosvjedu je bio i drugi razred Tehničko-prometne škole sa svojom profesoricom. Jedna od učenica rekla je da je došla zbog nepravde, a njezina razredna kolegica kazala je kako je došla podržati silovanu djevojku koja je malo starija od nje, ali i zato što drži kako "ova Hrvatska više nije kakva je prije bila već treba bježati iz nje".

Njihova profesorica matematike Marija Korman je novinarima kazala kako su je učenice potaknule da dođu na prosvjed, a poziv je prihvatila jer drži da o nasilju treba pričati. Kaže i kako treba mijenjati stav da je žrtvu sramota ako im je netko nešto nažao učinio, te treba odmah istupiti i spriječiti bilo kakav drugi oblik nasilja.

Splitski je prosvjed jedan u nizu koji se danas odvija u 14 gradova Hrvatske.


Reci što misliš!