Događaji

#pravdazadjevojčice

Sven Marcelić: Zadar nije grad slučaj, takvima ga čine grozne institucije

Sven Marcelić: Zadar nije grad slučaj, takvima ga čine grozne institucije
Dino Stanin/PIXSELL

Prosvjed "Pravda za djevojčice" na zadarskom Narodnom trgu u subotu je okupio 300-tinjak građana koji su poručili kako se ne slažu s odlukama pravosudnih tijela u slučaju silovanja maloljetne djevojčice iz okolice toga grada, a čulo se i kako živimo u državi koja disfunkcionalnim institucijama promovira nasilje.

Prosvjed je potaknut pravosudnim skandalom u Zadru gdje je sudac pustio osumnjičene za silovanje da se brane sa slobode.

Stotinjak građana okupilo se na prosvjedu "Pravda za djevojčice" Stotinjak građana okupilo se na prosvjedu "Pravda za djevojčice"

Zgroženi smo i alarmirani sramotnom odlukom Ivana Markovića, suca Županijskog suda u Zadru, poručili su prosvjednici.

"Pitaju me mnogi jesmo li grad slučaj. To je nešto što već dugo slušamo. Svima kažem da  nismo postali grad slučaj. Zadar je grad u kojem živi puno divnih ljudi, grad koji suosjeća sa nasiljem, grad u kojem jako puno ljudi reagira na ono što se događa. Problem je tome što se osoba koja je doživjela nasilje ne susretne samo sa divnim zadarskim ljudima, nego i sa groznim zadarskim institucijama u kojima se od žrtve još jednom radi žrtva", kazao je zadarski sociolog Sven Marcelić koji se obratio okupljenima. Žene, kazao je, dolaze u institucije koje ih nakon toga još jednom ponižavaju, a od Zadra prave slučaj.

"Želimo se solidarizirati s žrtvom, dati joj podršku, poručiti da joj neupitno vjerujemo i da nije sama. Nadležnim institucijama poručujemo kako je ovakvo postupanje sustava sramotno i poražavajuće. Ovim pokazuju kako im prioritet nije kažnjavanje počinitelja. Pravosudni sustav tako postaje nadgradnja javnih i privatnih prostora koji žene i djevojčice ušutkavaju, etiketiraju i diskriminiraju, a nasilnike štite! To nije pravda, to je zločin!", poručili su organizatori iz Kluba studenata sociologije Antifjaka.

"Tražimo hitno premještanje ovog slušaja sa zadarskog na bilo koji drugi županijiski sud u Hrvatskoj. Tražimo strože kazne za silovanje i ukidanje kategorije spolnog odnosa bez pristanka jer silovanje je silovanje", kazala je studentica Kristina Čačić.

Nezavisni saborski Zastupnik Marko Vučetić ustvrdio je pak kako živimo u državi koja promovira nasilje time što su institucije disfunkcionalne. Tužna je činjenica da su nam institucije prazno mjesto institucija, a država nam je postala prazno mjesto države, rekao je Vučetić koji se pridružio prosvjednicima.


Reci što misliš!