Događaji

U protekle dvije godine

U odgojno-obrazovne ustanove u Općini Preko uloženo više od dva milijuna kuna

U odgojno-obrazovne ustanove u Općini Preko uloženo više od dva milijuna kuna

U protekle dvije godine na području Općine Preko uloženo je 2,180.000 kuna u odgojno-obrazovne ustanove i unapređenje školskog sustava.

Prema riječima općinskog načelnika Jure Brižića, realizacijom nekoliko važnih projekata podignuta je razina kvalitete školstva na cijelom otoku. Jedno od važnijih i posljednjih ulaganja bila je sanacija područne škole u Lukoranu.

"Nažalost, škola nije imala zadovoljavajuće pedagoške standarde i uvjete za održavanje nastave. Budući da se ove godine povećao i broje djece, bilo je potrebno osigurati i dodatnu učionicu. Kako bismo djeci u Lukoranu omogućili normalno školovanje i pohađanje nastave u adekvatnim uvjetima, pokrenuli smo projekt sanacije i obnove kojim je obuhvaćena rekonstrukcija krova, postavljanje PVC prozora i klima-uređaja. Postavljen je laminat, obavljeni gipsarski i soboslikarski radovi, a svi troškovi ukupno su iznosili 330.000 kuna. Projekt smo realizirali i sufinancirali u suradnji sa Zadarskom županijom kao osnivačem škole te smo zajedničkim snagama sanaciju priveli kraju prije početka nove školske godine", navodi Brižić te podsjeća da je prošle godine realiziran veliki projekt proširenja škole u Preku zbog uvođenja nastave u jednoj smjeni.

Za sve radove, uključujući projektnu dokumentaciju, rekonstrukciju i opremanje tri nove učionice, Općina Preko sa Zadarskom županijom osigurala je ukupno 820.000 kuna.

"Tim projektom uvelike smo podigli kvalitetu pedagoškog standarda svoj djeci našega otoka jer više razrede u matičnoj školi u Preku pohađaju djeca od Kukljice do Ugljana. Na taj način olakšano je i usklađivanje izvanškolskih pa i svih drugih obiteljskih i roditeljskih obaveza te smo time kvalitetu života obiteljima s djecom cijeloga otoka podigli na višu razinu. Osim toga, održavanjem jednosmjenske nastave omogućeno je i korištenje školske dvorane i u popodnevnim satima svim drugim korisnicima, sportskim klubovima i udrugama, mladima, djeci i ostalima koji dvoranu koriste za treninge, natjecanja, rekreaciju i slično", pojašnjava načelnik te napominje da, iako općine nisu osnivači škola, Općina Preko uvijek nastoji pronaći i novac i rješenja za potrebe unapređenja školskog sustava.

Za primjer navodi situaciju iz rujna 2017. godine, kada su prizemlje i sportska dvorana OŠ Valentina Klarina stradali  u velikoj poplavi. Zajedničkim dogovorom Zadarska županija projekt je prijavila na natječaj Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU, koje je odobrilo novac za rekonstrukciju dvorane u iznosu od 760.000 kuna.  Postavljen je novi parket i na taj način omogućeno je nesmetano odvijanje nastave tjelesnog odgoja, ali i različitih izvanškolskih aktivnosti.

Ali, naglašava, ulaganje u školske objekte nije jedini način za podizanje standarda obrazovanja učenika.

"Općina Preko, kao jedna od jedinica lokalne samouprave osnivača prijevozničke tvrtke Liburnija, uspjela je izboriti i nabavu novijih školskih autobusa, čime je djeci omogućeno udobnije i sigurnije putovanje do škole. Lani smo  postavili i usporivače prometa, tj. pokazivače brzine i LED prometne znakove na raskrižju kod škole u Preku te smo u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova za to ukupno osigurali 215.000 kuna. I taj projekt jedna je od mjera usmjerenih na učenike i njihovu sigurnost na putu do škole. Budući da su nam djeca i njihovo obrazovanje uvijek na prvome  mjestu, i ove smo godine nastavili sufinancirati školske knjige, a s obzirom na to da je država osigurala besplatne udžbenike, mi smo sufinancirali nabavu radnih bilježnica i drugih obrazovnih materijala u ukupnom iznosu od 55.000 kuna. Uvijek ističemo da su djeca naša budućnost i da na njima svijet ostaje! Stoga ćemo i dalje činiti sve što je u našoj moći kako bismo im omogućili što kvalitetnije odrastanje i školovanje. Ulagat ćemo u njihovo obrazovanje na sve raspoložive načine, bilo da je riječ o investiranju u školske objekte i infrastrukturu, kroz naknade za knjige pa čak i kroz male projekte poput izrade radio-postaje u školi u Preku koju smo također financirali. Jer, bitni su i mali i veliki projekti i svaki korak naprijed pomak je na bolje", mišljenja je prvi čovjek Općine Preko.


Reci što misliš!