Događaji

srijeda, 23. listopada

Prosvjed podrške političkim zatvorenicima u Španjolskoj na zadarskom Narodnom trgu

Prosvjed podrške političkim zatvorenicima u Španjolskoj na zadarskom Narodnom trgu
Bojan Bogdanić

U vezi nedavne nepravedne kazne za nekoliko katalonskih političkih vođa, nasilja koje je policija provodila za vrijeme trajanja demonstracija za neovisnost i opetovanog kršenja temeljnih ljudskih prava, Mi pozivamo na prosvjed u znak podrške političkim zatvorenicima u Španjolskoj i pravo katalonskog naroda na samoodređenje, stoji u priopćenju kojeg potpisuju "građani organizirani u znak prosvjeda protiv odluke španjolskog Vrhovnog suda".

Prosvjed  će biti održan u  srijedu, 23. listopada u 14 sati na Narodnom Trgu u Zadru.

"Izražavamo svoje neslaganje s odlukom španjolskog Vrhovnog suda koji je 1. listopada 2017. proglasio katalonske  lidere za neovisnost  koji su 1. listopada 2017. proveli referendum o samoodređenju u Kataloniji) krivim za pobunu, zlouporabu javnih sredstava i neposlušnost, osuđujući neke i  na 13 godina zatvora. Ova presuda je povijesna greška koja ne rješava politički sukob i koja ograničava i uvjetuje demokratski  proces represijom. Država koja sebe smatra demokratskom ne može zatvoriti lidere zbog priznavanja biračkog prava. Jedino moguće rješenje je amnestiranje i priznavanjem prava na samoodređenje.

Također osuđujemo nasilje koje je policija izvršavala u dugotrajnim mirnim demonstracijama  za nezavisnost (proizvoljna uhićenja, neselektivne optužbe, uporaba zabranjenog oružja, naleti na prosvjednike itd.) Čini se da ova grozna praksa koju policijska tijela provodi širi  nasilje na ulicama Katalonije, a ne da brani prava svojih građana. Smatramo da pravo na prosvjed, sloboda govora i sloboda  tiska trebaju biti zagarantirani svim narodima.

Na ovaj prosvjed želimo pozvati sve građane koji žele iskazati svoju podršku."


Reci što misliš!