Događaji

Zara – La storica capitale della Dalmazia

U talijanskom gradu Bergamu održano predavanje o Zadru

U talijanskom gradu Bergamu održano predavanje o Zadru

Proteklog je tjedna u Bergamu (Italija) održan sastanak međunarodne koordinacijske skupine za UNESCO-vo dobro upisano pod nazivom „Venecijanski obrambeni sustavi 16. i 17. stoljeća“.

Na sastanku su nazočili predstavnici gradova čija su dobra pod zajedničkom kandidaturom 2017. izborila zajednički upis na ovu vrijednu listu; Peschiera del Garda, Palmanova, Bergamo, Šibenik, Kotor i Zadar.

Predstavnici grada Zadra bili su Dina Bušić, pročelnica za kulturu i šport Grada Zadra i Miljenko Domijan, dok je ispred Ministarstva kulture na sastanku nazočio Bruno Diklić iz Odjela za graditeljsku baštinu, krajolik i prostorno planske mjere zaštite.

Prvo, dvogodišnje izvješće prema UNESCO – u sve gradove obvezuje da do 1. prosinca ove godine, dostave odgovore na pitanja koja se tiču različitih sprovedenih tipova aktivnosti vezanih uz sama dobra.

Na taj način UNESCO upućuje sve one koji upravljaju dobrima na njihov adekvatan razvoj i tretman te služi kao stručno – savjetodavno i kontrolno tijelo.

Pročelnica Bušić na sastanku je predstavila dovršene i započete aktivnosti Grada Zadra kroz 2018. i 2019. godinu, a koji će kroz mjesec dana postati dijelom zajedničkog izvješća svih gradova. Cijeli niz aktivnosti, među kojima se ističu projekt financiran iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova „Zadar baštini“, a koji uz obnovu Kneževe i Providurove palače u svom obuhvatu ima i uređenje i revitalizaciju Bedema zadarskih pobuna; sanacija nekoliko pojedinih dijelova zidina; postavljanje zaštitnih stupića u svrhu izmještanja parkirališnih mjesta, a sve kako bi se otvorila vizura bedema i izrada nekolicine projekata u svrhu sanacije, naišle su na odobravanje sudionika ovog operativnog sastanka.

Dan prije sastanka, Miljenko Domijan je u gradskoj biblioteci Caversazzi s početkom u 20 h, održao predavanje o Zadru pod nazivom „Zara – La storica capitale della Dalmazia / Guerrae e restauro: Cattiva e buona sorte della città“ te brojnim zainteresiranim građanima Bergama približio, ne samo obrambeni sustav Grada, već i ostale, starije i mlađe slojeve kulturne baštine, koji danas Zadar čine jednim od najzanimljivijih kulturnih odredišta s obje strane Jadrana.


Reci što misliš!