Događaji

položeni vijenci i zapaljene svijeće

Održana tribina sjećanja na hrvatskog branitelja Ivicu Pešuta i poginule branitelje benkovačkog kraja

Održana tribina sjećanja na hrvatskog branitelja Ivicu Pešuta i poginule branitelje benkovačkog kraja
Marko Ledenko Mane

Braniteljska Udruga Prvi hrvatski redarstvenik Zadarske županije i Grad Benkovac, pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, u subotu 19. listopada na veličanstven i dostojanstven način organizirali su tribinu sjećanja na hrvatskog branitelja Ivicu Pešuta i poginule branitelje benkovačkog kraja.

Ivica Pešut bio je pripadnik dragovoljačke postrojbe Prvi hrvatski redarstvenik, specijalne policije i 134. Domobranske pukovnije. Prošao je sva ratišta diljem Hrvatske a svoj mladi život položio je na oltar Domovine u VRO Oluja. Prije održavanja tribine njegovi suborci i ostali visoki uzvanici položili su  vijence za sve poginule hrvatske branitelje benkovačkog kraja na Trgu dr. Franje Tuđmana u Benkovcu.  

Na tribini u vatrogasnom domu u Benkovcu govorili su  generali Marko Lukić, Josip Lucić, Ante Deur izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, gradonačelnik Grada Benkovca Tomislav Bulić i bivši saborski zastupnik  Drago Krpina. 

Tribini su kao posebni gosti bili nazočni Marko Perković Thompson, general Ljubo Ćesić Rojs, saborski zastupnik Hrvoje Zekanović, Anton Dražina - načelnik PU Zadarske, mnogobrojne braniteljske udruge Zadarske županije i žitelji benkovačkog raja. 

"Ti majko Iko budi ponosna na svog  sina Ivicu, kao što sam ja bio ponosan zapovijedati takvom hrvatskom vitezu. Takvih 1800 Ivica Pešuta bilo je spremno staviti svoj život na kocku u trenutcima kada je bujala velikosrpska agresija", rekao je general Marko Lukić

"Hrvatski narod je kroz svoju povijest preživio razna iskušenja i pogibelji ali se održao i konačno stvorio svoju, osam stoljeća željenu, državu Hrvatsku. Sadašnja država Hrvatska, unatoč svim teškoćama i iskušenjima s kojima se suočava, neće nikad više doživjeti sudbinu Bleiburga. Večeras nas je ovdje okupilo sjećanje na poginule hrvatske branitelje iz našeg, benkovačkog kraja. Njegujmo i ljubomorno čuvajmo sjećanje na njihove žrtve. Budimo ponosni što smo s njima dijelili vrijeme u kojem je ostvaren tisućljetni san hrvatskog naroda, nebrojenih znanih i neznanih hrvatskih i mučenika i junaka mnogih hrvatskih naraštaja. Budimo i ostanimo dostojni njihove krvlju posvjedočene ljubavi za Hrvatsku i hrvatski narod", rekao je Drago Krpina. 

Na završetku veličanstvene tribine sjećanja, klapa hrvatske policije sv. Mihovil zajedno s velikim mnoštvom nazočnih ljudi zapjevala je pjesmu “Croatijo iz duše te ljubim“.


Reci što misliš!