Događaji

ekologija

I Zadar podržao građansku inicijativu "Zasadi drvo, ne budi panj"

I Zadar podržao građansku inicijativu

Inicijativi pridružile su se i brojne škole i vrtići u Zadru i Zadarskoj županiji. Njih ukupno 35 na razini cijele županije će u petak 25. listopada zazeleniti svoja dvorišta i vrtove. Očekuje nas i akcija u Diklu, te na Sfingi.

Građanska inicijativa Dani kolektivne sadnje drveća pokrenuta je s idejom da svatko može zasaditi drvo i na taj način doprinijeti poboljšanju vlastite životne sredine, a ujedno i dati svoj doprinos borbi protiv klimatskih promjena.

Cilj građanske inicijative je potaknuti građane, udruge, tvrtke i ustanove da samostalno ili u suradnji sa svojim lokalnim jedinicama samouprave u tri dana diljem Hrvatske na privatnim i javnim površina- ma zasade što više stabala kako bi doprinijeli ozelenjivanju svojih životnih sredina i time istaknuli važnosti i brojne dobrobiti drveća i zelenila, osobito u urbaniziranim sredinama.

Stabla poboljšavaju našu kvalitetu života na brojne načine:

- pružaju hlad koji smanjuje temperaturu zraka koja nastaje kao posljedica zagrijavanja umjetnih površina u naseljenim područjima ( tzv. toplinskih otoka),
- pročišćavaju zrak i procesom fotosinteze proizvode kisik, „spremaju“ ugljični dioksid iz zraka i time pridonose borbi protiv klimatskih promjena
-pomažu nam štedjeti energiju za rashlađivanje domova i poslovnih prostora tijekom ljetnih mjeseci,
-smanjuju količinu slivnih voda i sprječavaju eroziju tla tijekom obilnih padalina,
-smanjuju isparavanje vode sa travnatih površina i ujedno doprinose većoj vlažnosti zraka -smanjuju količinu buke,
-smanjuju brzinu vjetra pružaju zaštitu od UV-B zraka,
-privlače brojne ptice, važne kukce i druge divlje životinje, što doprinosi povećanju bioraznolikostidoprinose ljepoti urbanih krajolika i pružaju ugodniji izgled naseljenim područjima tijekom cijele godine,
-pružaju ugodna mjesta za igru i druženje svim generacijama
-smanjuju stres, doprinose smanjenju krvnog tlaka, utječu na bolji rad mozga, potiču nas na fizičku aktivnost i druženje
-povezuju zajednicu kroz akcije sadnje i brige za posađene sadnice
-povećavaju povezanost djece i odraslih sa prirodom koji ih okružuje
-uče nas nesebičnosti kada sadimo i brinemo se za stabla koja ostavljamo u naslijeđe onima koji dolaze iza nas.

- Kroz ovu inicijativu želimo posaditi što više stabala diljem Hrvatske i ujedno osnažiti građane da se uključe i postanu stvaratelji budućnosti kakvu žele.

Inicijativi pridružile su se i brojne škole i vrtići u Zadru  i Zadarskoj županiji. Njih  ukupno 35 na razini cijele županije će u petak 25. listopada zazeleniti svoja dvorišta i vrtove. Na ovaj način učimo djecu od najranije dobi koliko je važna briga za prirodu i okoliš.

Akciju sadnje drveća podržala je i udruga Eko Zadar a koja će u subotu 26. listopada u jutarnjim satima provesti akciju čišćenja otapa u šumi kod Dikla. U popodnevnim satima je u perivoju Sfinga organizirano druženje građana uz hranu, piće i radinoce za djecu i odrasle, dok će se u večernjim satima održati kviz i razgovor građana o važnosti zelenila u prostorima Knjigozemske.

Akciju je podržao i Ured za komunalne djelatnosti grada Zadra i Nasadi koji će vršiti javnu sadnju na nekoliko različitih lokacija u gradu Zadru.

Njihovi djelatnici će kroz nekoliko dana trajanja akcije saditi na prostoru oko Sportskog centra Višnjik. Građani se Nasadima u sadnji mogu pridružiti u četvrtak 24.10. u perivoju Sfinga, perivoju Vladimira Nazora i uvali Maestral, 25.10. u perivoju Vrulja te 28.10 u Ulici Ante Starčevića te u mjesnom odboru Vidikovac.

Hrvatske šume također su podržale ovu akciju na način da su zainteresiranim školama i vrtićima omogućili sadnice pinije, alepskog i planinskog bora. Sadnice za škole i vrtiće donirali su i drugi rasadnici: Eurogarden, Magnolija, Geront i Gardenija.

Pozivamo sve građane da se u što većem broju pridruže ovoj akciji, da iskriste vikend  i zasade stablo u svojim dvorištima i vrtovima i tako pomognu u borbi za sigurniju i zeleniju budućnost.
 


Reci što misliš!