Događaji

naseljavanje drugih planeta moguće, ali...

Predavanje u GKZD: Prije nego odselimo sa Zemlje, potrudimo se maksimalno je očuvati

Predavanje u GKZD: Prije nego odselimo sa Zemlje, potrudimo se maksimalno je očuvati

Nitko ne može sa sigurnošću tvrditi hoće li Zemlja u doglednoj budućnosti ostati siguran dom stanovnicima svijeta. Donedavno poluapstraktne rasprave o naseljavanju Sunčeva sustava u skoroj budućnosti poprimit će konkretan oblik, zaključak je stručnog predavanja u Gradskoj knjižnici.

Profesor Goran Hudec, komentator prvog slijetanja na Mjesec iz davne 1969. najavljuje putovanja na razne destinacije Sunčeva sustava.
Ipak, da se ne dogodi nužnost napuštanja Zemlje, potrebno je naš dom čuvati.

„Ne postoji savršeniji prostor za život od Zemlje. Ona je prekrasna a naša obveza zaustaviti njeno propadanje.“

"Problem sa planetima je nedostatak atmosfere na koju smo navikli. Mars je primjerice jako hladan, čista pustinja, jako je vjerojatno da je na njemu bilo života kao kod nas prije 3 i pol milijardi godina a onda je presušio. Postoje ozbiljne indicije da su Marsovci naši preci pa time smo i svi mi", šaljivo će prof. Hudec dodajući kako se uzletiti sprema "Starship" letjelica Ellona Muska s ciljem istraživanja Marsa ali i Mjeseca koji će biti iskorišten mahom u turističke svrhe a Kinezi su mrtvi ozbiljni u namjeri da ga i nasele.

„Prvo će napraviti bazu sa robotima, pa će onda stići ljudi, namjerava se izgraditi funkcionalno selo a slijetanje na Mjesec, umjesto dosadašnjeg obilaska kao, bilo bi unutar 10 godina“- najavljuje profesor putovanje od ukupno 7 dana te ističe još neke svemirske novosti.

„Tek što nismo krenuli prema zvijezdama, odnosno Proxime koja nam je najbliža i oko nje je pronađen planet. To je 4,2 svjetlosne godine udaljeno od Zemlje. Ideja je jednostavna; napraviti male sunčane jedrilice i da ih se tjera laserskim snopovima sa Mjeseca i proračun je da bi se moglo doći za 20 tak godina do tamo“.

Od ostalih planeta, Jupiter je ogroman i zanimljiv ali vjerojatniji za naseljavanje bili bi njegovi sateliti. „Merkur je sav u vodi, što zaleđenoj što drugih agregatnih stanja, a što se tiče eventualnog iseljavanja sa Zemlje najpogodniji bi bio neki asteroid. On je pun vode, što je nama najbitnije zbog kisika i vodika.“

No, sletimo na Zemlju.

Da se ne bi dogodila znanstvena fantastika u stvarnosti ipak su potrebi savjeti za očuvanje Zemlje: Štitimo je smanjujući potrošnju energije. Plastika van iz uporabe, izolacija stambenih prostora su imperativ premda:

"Novi izvori energije neće znantno umanjiti štetu od našeg rastrošnog života na Zemlji ukoliko se preorijentiramo u sebi" - poručuje ovaj znanstvenik koji premda piše i znanstvenu fantastiku jako dobro zna kamo smjeraju svemirske letjelice i kako bi trebalo promišljati budućnost Zemlje.


Reci što misliš!