Događaji

predavanje

I Benkovac se pridružio obilježavanju Svjetskog dana dijabetesa

I Benkovac se pridružio obilježavanju Svjetskog dana dijabetesa
Ilustracija

Obilježavanju Svjetskog dana šećerne bolesti pridružila se i Patronažna služba Doma zdravlja Zadarske županije-Radna jedinica Benkovac i Gradska knjižnica Benkovac, organiziravši u četvrtak, 14. studenog predavanje o prehrani, tlaku, dijabetesu i kontroli šećera u krvi.

Predavanje je održano u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice u Benkovcu u vremenu od 10 do 13 sati. Već ranije je predavanje najavljeno u savjetodavnom smislu:

- Osjećate neutaživu žeđ i pojačano mokrite, tijelo vam radi na rezervi, sve oko vas se vrti kao da ste na ringišpilu, natiču vam ruke i stopala, osjećate utrnulost i trnce u nogama, imate poteškoće s probavom, imate poteškoće s vidom, nekontrolirano gubite na težini, ne uspijevate se riješiti upalnog procesa u organizmu, posjekotine i druge ozljede teško zacijeljuju! Kontrolirajte svoj dijabetes!

I uistinu, veliki je broj zaintersiranih, upravo ovakvom najavom pristupio spomenutom predavanju na kojemu su medicinsko osoblje u sastavu Ksenija Čirjak, Jasminka Knežević i Silvija Jaković, veoma strpljivo i angažirano razgovarali sa svakim posjetiteljem kojemu su, uz brojne upućene savjete, besplatno mjerili razinu šećera u krvi i tlak.

I najmanja sitnica koja bi mogla ukazati na pojavu dijabetesa neka bude povod, kada se treba javiti liječniku, kazala je Ksenija Čirjak iz Patronažne službe, pojasnivši kako se ova bolest kada nastane ne može izliječiti, ali je se može kontrolirati. Zato je vrlo važno redovito obavljati kontrole, kako bi se spriječilo pojavu samog oboljenja.

- Cilj nam je kao i svake godine povećati svijest o važnosti kontrole šećera u krvi.  Dijabetes svakog dana zahvaća sve više ljudi. Tu je i važno pitanje prehrane, prehrambenih navika i redovite tjelesne aktivnosti. Najviše su pod rizikom osobe koje u obitelji već imaju oboljele od dijabetesa. Vrlo je važno redovito kontrolirati razinu šećera u krvi jer se simptomi javljaju 5 do 7 godina nakon što je povišena razina šećera u krvi. Javljaju se kada šećerna bolest već počne štetno utjecati na druge organe, poručila je Čirjak.

Organizator ovoga predavanja su na poseban način obilježili Svjetski dan dijabetesa, no ne staju na tome, već 20. i 27.studenog na istom mjestu, zajedno sa Zajednicom Mondo Nuovo iz Nunića, organiziraju Okrugli stol na temu: ˝Mjesec borbe protiv alkoholizma i drugih ovisnosti˝.


Reci što misliš!