Događaji

počast svim žrtvama

Svjetlosna rijeka sjećanja za grad heroj

U spomen na poginule i nestale hrvatske branitelje i civile u obrani Vukovara 1991. godine u ponedjeljak navečer je niz Dunav, u sklopu projekta Željka Kovačića "Svjetlosna rijeka sjećanja", iz brodica vukovarskih brodara u ponedjeljak navečer pušteno na stotine zapaljenih crvenih i bijelih lampiona.

Crveni lampioni u spomen su na nestale vukovarske branitelje i civile u Domovinskom ratu, kojih je na popisu zatočenih i nestalih još oko 380, a bijeli za poginule branitelje i civile Vukovara, njih 2.717. prema podacima koje je prikupio vukovarski Franjevački samostan.

"Stotine svijeća, stotine svjetlosti putuju Dunavom u čast poginulih i nestalih hrvatskih branitelja i naših sugrađana. Naša 'Svjetlosna rijeka sjećanja'  utapa se u zajedničko svjetlo svih gradova koji su palili lampione duž ulica koje nose ime našega grada ili glavnim ulicama i svi smo ujedinjeni u mislima na Vukovar i odavanje počasti žrtvama", kazala je ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar Ružica Marić.

Na obilježavanju 28. godišnjice vukovarske tragedije i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine u ponedjeljak je u Vukovaru sudjelovalo nekoliko desetaka tisuća ljudi, među kojima su bili i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Obilježavanje "Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine" nastavit će se u utorak odavanjem počasti poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima i civilima u vukovarskoj gradskoj četvrti Borovu naselju.


Reci što misliš!