Događaji

stari mletački vidikovac

Uklanja se odašiljač sa Sv. Mihovila, a tvrđava postaje turistička atrakcija!

Uklanja se odašiljač sa Sv. Mihovila, a tvrđava postaje turistička atrakcija!
TZ Preko/ Adama Vidas

Uklanjanje odašiljača otočani čekaju od svibnja kad je na obližnjem brdu Mala Glava u rad pušten novi uređaj uz 84 metra visok stup. Jedan je to od preduvjeta početka radova na obnovi tvrđave iz 13.stoljeća, poznatog otočnog izletišta.

Tvrđava je izgrađena na atraktivnoj poziciji na visini od 265 metara, a Mlečani je nisu izabrali bez razloga. Ivan Košta, direktor Turističke zajednice općine Preko: 

- Kad je napravljena u doba Mletačke Republike, u 13. stoljeću, bila je kontrolna točka za područje iškog kanala, srednjeg kanala, i zadarskog kanala - kontrolirali su praktički Zadar i sva ova područja .

Pogled koji puca sa Svetog Mihovila privlači brojne turiste već desetljećima, pa ne čudi želja Prečana da tvrđavu obnove i turistički valoriziraju. Jedan od preduvjeta je uklanjanje starog antenskog stupa. On konačno odlazi s otoka ovih dana potvrdila nam je Ida Balen iz Odjela za korporativne komunikacije i marketing Odašiljača i veza:  

- Pripremni radovi na demontaži opreme na Sv. Mihovilu već su započeli. Danas će biti odvežen kontejnerski agregat, dok bi sutra trebali započeti radovi na demontaži stupa.Ovisno  ovremenskim prilikama, svi radovi bi trebali biti gotovi do kraja mjeseca. - kazala je u eteru Radio Zadra Balen.

Ministarstvo državne imovine nedavno je odobrilo općini korištenje tvrđave, to je bio drugi preduvjet obnovi. Načelnik općine Preko Jure Brižić: 

- Mi smo nedavno dobili novi ugovor od Ministarstva državne imovine, tj potpisali smo ugovor na 30 godina, na korištenje smo dobili tvrđavu Sveti Mihovil, što je ustvari bio još jedan od preduvjeta da bi mogli krenuti s obnovom. Naša tvrđava je zamišljena kao jedan interpretacijski centar, za sve zadarske otoke, pogled koji puca s tvrđave, vidimo pokriva sve zadarske otoke, čak i jedan dio zaleđa tako da smo to zamislili da turist koji dođe na naš otok, posjeti tvrđavu, dobije sve informacije i o drugim zadarskim otocima.

Ovom još moraju prethoditi arheološki radovi na Sv. Mihovilu. Jedan dio uz jugoistočni zid tvrđave već je istražen: 

- Mi se nadamo da bi u ovoj slijedećoj godini to mogli privesti kraju u suradnji s konzervatorima - nada se načelnik Brižić.

Potom slijedi izrada dokumentacije i nominiranje projekta prema EU fondovima i Ministarstvu kulture kako bi sedam stoljeća stari mletački vidikovac postao moderni „Dvorac otočnih priča“ - plan je Općine Preko. 


Reci što misliš!