Događaji

brza reakcija "s vrha"

Predsjednica RH zbog afere u Zemuniku imenovala novog zapovjednika HRZ-a

Predsjednica RH zbog afere u Zemuniku imenovala novog zapovjednika HRZ-a
Duško Marušić/PIXSELL

Predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar-Kitarović je zbog afere sa švercom oružja u zrakoplovnoj bazi Zemunik smijenila i umirovila dosadašnjeg zapovjednika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadnog generala Matu Mikića, te na njegovo mjesto imenovala brigadnog generala Michaela Križanca.

Ministarstvo obrane u utorak je priopćilo kako je, vezano za aferu i nepravilnosti u 93. krilu u Zemuniku, završilo s radom Povjerenstvo koje je formirao potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević.

Izvješće je Krstičeviću i Predsjednici podnio načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general zbora Mirko Šundov, koji je predložio smjene odgovornih osoba u liniji zapovijedanja HRZ-a, počevši od razine voda Vojne policije i letačkog voda, naviše zbog ozbiljnih propusta u sustavu zapovijedanja i rukovođenja u HRZ-u te narušenog povjerenja u kvalitetu i sposobnost rukovodećeg kadra.

Na prijedlog Šundova i uz suglasnost Krstičevića, Predsjednica je donijela odluku o razrješenju s dužnosti i umirovljenju dosadašnjeg zapovjednika HRZ-a Mate Mikića te odluku o razrješenju dosadašnjeg zapovjednika 93. krila brigadira Marija Pleše.

Novi zapovjednik baze u Zemuniku brigadir Željko Ninić

Novim zapovjednikom HRZ-a imenovan je dosadašnji načelnik Stožera brigadni general Michael Križanec, a novim zapovjednikom 93. krila, odnosno zrakoplovne baze u Zemuniku imenovan je brigadir Željko Ninić.

U MORH-u navode kako su s dužnosti smijenjene i osobe niže rangirane u zapovjednom lancu - dosadašnji zapovjednik Eskadrile helikoptera, zapovjednik letačkog voda te obnašatelj dužnosti zapovjednika voda Pukovnije Vojne policije.

Za troje vojnih pilota, koji su osumnjičeni da su vojnim helikopterom prevezli švercera streljivom, utvrđen je težak otklon od stege u obnašanju dužnosti, pokrenut je stegovni postupak pred nadležnim Vojno stegovnim sudom te su suspendirani s dužnosti. Utvrđeno je da su počinili stegovne prijestupe neovlaštenog uvođenja u vojni objekt te vožnju civilne osobe u vojnom helikopteru tijekom planiranih letačkih aktivnosti.

Helikopterom nije prevoženo ilegalno naoružanje niti streljivo

Vojna policija je kriminalističkim istraživanjem utvrdila da na predmetnom letu nije prevoženo niti krijumčareno nikakvo ilegalno naoružanje niti streljivo.  

"Postoji sumnja da su osumnjičeni pripadnici, nevezano za predmetni let, manipulirali streljivom vojnog podrijetla za što se još uvijek provodi kriminalističko istraživanje od strane kriminalističke vojne policije, te je u svezi s tim pokrenut stegovni postupak. Policijska uprava Zadarska je protiv osumnjičenih pripadnika HRZ-a podnijela odgovarajuće kaznene prijave nadležnom Državnom odvjetništvu", zaključuju u MORH-u.


Reci što misliš!