Događaji

stižu pravi zimski uvjeti

Policija upozorava vozače na dodatni oprez u prometu

Policija upozorava vozače na dodatni oprez u prometu
Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Danas poslijepodne stiže pogoršanje vremena, a na kopnu i posebno u gorju se očekuje i snijeg. Stoga je policija poslala upozorenje vozačima, koje u nastavku prenosimo u cijelosti

"S obzirom na najavljeno pogoršanje vremenskih prilika, u idućem razdoblju za očekivati su obilnije količine kiše i snijega, pa se vozačima preporučuje dodatni oprez.

U takvim okolnostima, za očekivati je da će kolnik biti vlažan, klizav i hladniji zbog čega je i prianjanje pneumatika na podlogu otežano, produžava se zaustavni put prilikom kočenja, odnosno na takvom kolniku vrlo lako može doći od gubitka kontrole nad vozilom.

Stoga je potrebno da se prije vožnje u takvim uvjetima dodatno provjeri tehnička ispravnost vozila kojim upravljate, a posebice stanje i ispravnost pneumatika na vozilu. Jednako tako, potrebno je voditi računa i o velikim temperaturnim razlikama između dnevnih i noćnih temperatura kada je kolnik hladniji, odnosno temperaturnim razlikama u različitim regijama kroz koje prolazite.

Također podsjećamo, da je sukladno Odluci o obaveznoj uporabi zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj („NN“ br. 145/13), propisana obaveza korištenja zimske opreme u razdoblju od 15. studenoga tekuće godine do 15. travnja iduće godine.

Obavezna uporaba zimske opreme odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika, izuzev vozila oružanih snaga Republike Hrvatske. U zimske dionice javnih cesta ulazi 839,2 km autocesta i 1523,3 km državnih i županijskih cesta te 68,1 km državnih cesta za tranzitni promet iz luka Vukovar, Osijek, odnosno luke i rafinerije Sisak.

Zimski uvjeti

Dionice javnih cesta na području Ličko-senjske županije na kojima je obvezna zimska oprema su:
 
autocesta A 1 – Zagreb (čvorište Lučko) – Karlovac – Bosiljevo – čvorište Maslenica,
državna cesta D 23 – Josipdol (D42) – Senj (D8),
državna cesta D 25 – Lički Osik (D50) – Gospić (D50),
državna cesta D 50 – Žuta Lokva (D23) – Otočac – Gospić – Gračac (D27),
državna cesta D 217 – Ličko Petrovo Selo (D1) - GP Ličko Petrovo Selo (gr. BiH). 

Podsjećamo i na odredbu Zakona o sigurnosti prometa na cestama, kojom je propisano da za vrijeme vožnje danju, na motornim vozilima, od 1. studenog do 31. ožujka naredne godine, moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla.

Prilikom nastupanja loših vremenskih uvjeta na prometnicama, obavezno se prije vožnje informirajte o vremenskoj prognozi i stanju na cestama.

Vidljivost pješaka i biciklista

Uz navedeno, prelaskom na zimsko računanje vremena, noćni uvjeti vožnje započeli su ranije, međutim istovremeno, u tim ranim noćnim satima na cestama još je dosta pješaka i biciklista.

Dio njih ne poštuje zakonske propise, zbog čega su teško vidljivi vozačima drugih vozila, a zbog čega posljedično može doći do naleta vozilom na pješaka i bicikliste te njihovog teškog ozljeđivanja ili smrtnog stradavanja.   

Stoga podsjećamo na odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama, kojima je propisano da:

- pješak, koji se kreće kolnikom, dužan je noću, a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, biti označen nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom, 

- vozač bicikla koji se kreće kolnikom na cesti dužan je noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti biti označen reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom ili drugom reflektirajućom oznakom,

- za nepoštivanje navedenih odredbi propisana je kazna u iznosu od 300,00 kuna", upozorili su.

Category: 1631 - 1631

Reci što misliš!