Događaji

ne! plastici za jednokratnu upotrebu

Akcija "Večer bez plastičnih čaša na Adventu" u sklopu koncerta Hladnog piva bila je pun pogodak!

Akcija
Fabio Šimićev/TZ

U subotu, 30.11., na zadarskom se Adventu održalo događanje u sklopu projekta "Pogodi pravi koš" pod nazivom "Večer bez plastičnih čaša na Adventu".

Sve su plastične čaše za tu večer stavljene izvan upotrebe, a umjesto njih ugostiteljima je podijeljeno oko 1700 papirnatih čaša. Uz izvrstan odaziv ugostitelja, bio je i izvrstan odaziv posjetitelja koji su mogli uživati u toplim i hladnim napitcima iz ekološki prihvatljivih materijala. 

Hladno pivo @ Advent u Zadru Hladno pivo @ Advent u Zadru

Event je održan u istoj večeri kada i koncert grupe Hladno pivo te su se ta dva događaja izvrsno nadopunila s obzirom na velik broj prodanih pića.  

Jedan od glavnih ciljeva projekta "Pogodi pravi koš", čija je tema održivo gospodarenje otpadom na području grada Zadra, jest osvijestiti građane o važnosti SMANJENJA korištenja jednokratne plastike te s vremenom njezino potpuno izbacivanje iz upotrebe.

Preko ugostitelja koji su podržali ovu akciju, cilj je bio doprijeti do što većeg broja građana, kako bi i sami smanjili upotrebu jednokratne plastike unutar svojih kućanstava. Svi ugostitelji koji su sudjelovali u akciji, dobili su prigodnu oznaku s natpisom "sudjelujem u akciji Večer bez plastičnih čaša na Adventu" koje su izvisili na vidljiva mjesta na svojim adventskim kućicama.

Pozornica je sve do koncerta bila obilježena prikladnim reklamnim materijalima kampanje, kao što su banneri s porukama: „Razvrstavati je lako, pokazat ću ti kako!“, „Udahnite novi život starim stvarima, sav otpad nije smeće.“ i „Smanji, ponovno upotrijebi, razvrstaj – pogodi pravi koš!“, dok su se na videozidu nekoliko dana prije te za vrijeme samog eventa prikazivale slike s porukama vezanim uz projekt.

Ovim se događanjem htjelo pokazati kako je moguće koristiti ekološki prihvatljive materijale umjesto jednokratne plastike, te kako svatko od nas mora razmisliti o svojim postupcima te o najboljim načinima održivog gospodarenja otpadom u kućanstvu i ugostiteljstvu.


Reci što misliš!