Događaji

uoči izbora

Johnsonovi konzervativci vode u anketama, ali upitno je hoće li imati većinu

Johnsonovi konzervativci vode u anketama, ali upitno je hoće li imati većinu
AP Images

Konzervativna stranka premijera Borisa Johnsona prema istraživanjima javnog mnijenja vodi uoči izbora 12. prosinca, ali dok se prije nekoliko tjedana činilo da će torijevci imati glatku većinu nakon izbora, neke od anketa sada sugeriraju da bi izbori mogli biti tijesni.

Četiri ankete objavljene u subotu daju torijevcima između 8 i 15 postotnih bodova više od Corbynovih laburista, uoči parlamentarnih izbora 12. prosinca.

Prema, za konzervativce najnepovoljnijem istraživanju, Johnson ne može računati na većinu u parlamentu potrebnu kako bi proveo brexit do 31. siječnja, posebno ako birači ne budu glasali za stranke za koje uobičajeno glasaju nego umjesto toga na glasačkim listićima odaberu kandidate ovisno o tome podržavaju li ili se protive izlasku Britanije iz EU-a.

Ujedinjeno Kraljevstvo podijeljeno je na 750 izbornih jedinica, a relativni pobjednik u izbornoj jedinici postaje zastupnik u Donjem domu parlamenta.

Stranka brexit Nigela Faragea neće istaknuti svoje kandidate u izbornim jedinicama u kojima su torijevci pobijedili na prošlim izborima, dok su Liberalno demokratska stranka, velški nacionalisti (Plaid Cymru) i Zelena stranka postigli dogovor da će u određenim izbornim jedinicama biti samo jedan kandidat iz tri stranke s najvećim šansama.

Međutim, u taj dogovor nisu uključeni Škotska nacionalna stranka (SNP) i glavna opozicijska Laburistička stranka, što, zbog britanskog izbornog sustava, slabi tabor koji se protivi brexitu.

Uvjerljiva pobjeda torijevaca ili parlament bez većine?

Tvrtka za istraživanje javnog mnijenja Savanta ComRes objavila je da se Johnsonova prednost istopila s 10 na osam postotnih bodova ispred laburista, u usporedbi s prethodnom anketom objavljenom u srijedu.

Šef odjela za politiku te tvrtke Christ Hopkins kaže da će zadnji dani kampanje biti ključni.

"Razlike su nevjerojatno tijesne", rekao je.

"Konzervativna prednost nad laburistima koja bi se istopila ili povećala za jedan ili dva postotna boda, mogla bi odrediti hoće li konzervativci imati značajnu većinu ili nitko u parlamentu neće imati većinu", dodao je.

Laburisti se zalažu za drugi referendum, na kojemu bi građani mogli izabrati novi sporazum o brexitu, koji bi ispregovarao njihov vođa Jeremy Corbyn, ili ostanak u Europskoj uniji.

Corbyn, dugogodišnji euroskeptik, pod pritiskom biračke baze laburista morao je revidirati svoje stajalište, iako u debatama nije odgovorio na pitanje za koju bi opciju on glasao na tom referendumu.

Ankete su bile izrazito neprecizne na prošlim izborima 2017., kada su podcijenile laburiste, najavljujući uvjerljivu pobjedu Therese May koja je raspisala izbore u nadi da će podebljati većinu u parlamentu, da bi nakon izbora izgubila većinu i ovisila o podršci sjevernoirskih unionista.

Ankete također nisu predvidjele da će na referendumu 2016. Britanci izglasati Brexit.

Jedino je anketa YouGova ispravno prognozirala rezultate izbora 2017., koristeći višerazinski regresijski i poststratifikacijski model (MRP).

YouGov je tada ispravno prognozirao rezultate u 93 posto izbornih jedinica.

Sunday Times prenosi kako istraživanje Datapraxisa, u kojem je korišten model MRP, a putem interneta sakupljeno je 500 tisuća odgovora, predviđa da će Johnson imati 38 zastupnika više od potrebne većine, što je deset manje od procjene prije dva tjedna.

"Nikada do sada nismo vidjeli toliko neodlučnih birača, tako kasno u kampanji", rekao je direktor Datapraxisa Paul Hilder i dodao kako se u 80-90 izbornih jedinica za sada ne može sigurno odrediti tko će pobijediti, zbog čega i on predviđa da je moguć parlament bez većine, ali i uvjerljiva pobjeda konzervativaca.

YouGov koji je prošlog mjeseca predvidio uvjerljivu konzervativnu većinu, objavit će svoje novo istraživanje u utorak.


Reci što misliš!