Događaji

pozitivni trendovi

Novalja, Nin, Biograd i Pag među gradovima s najvećim rastom broja stanovništva

Novalja, Nin, Biograd i Pag među gradovima s najvećim rastom broja stanovništva
Dino Stanin/PIXSELL

U razdoblju od 2011. do 2018. najveći broj novih stanovnika dobili su Solin i Novalja, a u top 10 su još Krk, Supetar, Novigrad, Vis, Nin, Biograd na moru, Hvar i Kaštela. U apsolutnim brojkama Solin slijede Kaštela, Dubrovnik, Poreč, Krk, Čakovec, Dugo Selo, Kastav, Makarska i Umag.

Najveći rast u odnosu na 2017. bilježi, pak, Novalja, Donja Stubica, Solin, Kastav, Biograd na Moru, Poreč, Pag, Krk, Novigrad i Stari Grad. U apsolutnim brojkama nakon Solina, najveći rast zabilježen je u Dubrovniku, Poreču, Samoboru, Kastvu, Donjoj Stubici, Novalji, Biogradu na Moru, Krku i Svetoj Nedelji.

U razdoblju od 2011. do 2018. godine najveći broj novih stanovnika dobio je Grad Solin, prema relativnom pokazatelju i u apsolutnim brojkama, pokazuju posljednji podaci DZS-a o kretanju stanovništva. Riječ je o pokazatelju koji u sebi sadrži i ukupan broj više doseljenih stanovnika u odnosu na iseljenje i više rođenih u odnosu na umrle.  I u 2018. godini u odnosu na preklani Solin predvodi, gledaju li se apsolutni brojevi porasta stanovništva, a u postotnom rastu predvodi Grad Novalja.

U sedmogodišnjem razdoblju, prema relativnom pokazatelju o kretanju stanovništva, nakon Solina i Novalje, slijede Krk, Supetar, Novigrad, Vis, Nin, Biograd na moru, Hvar i Kaštela. U apsolutnim brojkama Solin slijede Kaštela, Dubrovnik, Poreč, Krk, Čakovec, Dugo Selo, Kastav, Makarska i Umag.

Kako pokazatelj o kretanju stanovništva u sebi sadrži  pokazatelje više doseljenog stanovništva u odnosu na iseljeno i više rođenih u odnosu na umrle, lako je zaključiti da se na male i srednje gradove, pretežito uz obalu, odlučuju mlade obitelji, piše servis Gradonačelnik.hr.

cc125c51b87d1703887e22948529fa7e.jpg?v=2

b9c0939d2970450f6174c3e8f770002f.jpg?v=2


Reci što misliš!