Događaji

tužna vijest

Izdahnula i posljednja periska u Parku prirode Telašćica

Izdahnula i posljednja periska u Parku prirode Telašćica
Društvo 2000 milja

Gotovo godinu dana nakon što smo prvi put ciljano posjetili naš dragi PP Telašćicu kako bismo proveli istraživanje u svrhu utvrđivanja bolesti i/ili pomora plemenite periske s velikom tugom javljamo da je i posljednja populacija unutar Parka, koje je do nedavno pokazivalo oko 30% mortaliteta i borilo se protiv pomora, nažalost izdahnula, priopćili su iz Društva istraživača mora 20000 milja.

U uvali Magrovica početkom rujna je zabilježeno oko 300 primjeraka, od kojih je gotovo 200 bilo živo. Sada, tri mjeseca kasnije možemo govoriti o stopostotnom mortalitetu populacije.

Ovakvi rezultati s terena još jednom potvrđuju da je stanje populacija ove vrste u sve lošijem stanju te je vrsta proglašena KRITIČNO UGROŽENOM (CE) novom evaluacijom IUCN Red List of Threatened Species.

"Endem Mediterana, emblem i simbol, lijepa periska, lostura, palastura, kako god ju nazivali, nestala je u potpunosti iz još jednog Parka prirode nakon što smo podijelili rezultate istraživanja na području Parka prirode Lastovsko otočje krajem listopada", poručuju iz Društva te nastavljaju:

"Napori se još uvijek ulažu na sjevernom Jadranu te se nadamo da će se isplatiti!"


Reci što misliš!