Događaji

srijeda, 18. prosinca

Davor Končurat u Vruljici predstavlja novu atrakciju - prvu zadarsku vodenicu!

Davor Končurat u Vruljici predstavlja novu atrakciju - prvu zadarsku vodenicu!
Fabio Šimićev/TZG Zadar

Kada na svečanosti otvorenja napokon bude kršteno prvo zadarsko vodeničko kolo, a bit će to 18. prosinca oko podne u parku Vruljica ispred restorana Ankora, umirovljeni pomorski časnik Davor Končurat napokon će odahnuti.

Iza njega će ostati tri godine rada na projektu čiju je zahtjevnu papirologiju jedva preživio, a sada, napokon, nakon što je ishodovao sve dozvole i vlastitim rukama izgradio vodenicu, okrenut će janjčića ili prasića za uzvanike i goste kako bi svečanost te prosinačke srijede, osamnaestoga, bila na nivou.    

"Svašta sam prošao i doživio dok sam radio na ovom projektu, ali sada je na sreću sve gotovo. Vodenica već radi i izgleda jako lijepo, pa bih rekao kako je Zadru dala novu vrijednost - u Vruljici imamo vodeničko kolo kao novu gradsku i turističku atrakciju. To je moj poklon gradu i Zadranima", zadovoljan je Kaljanin koji već šezdeset i kusur godina živi u Vruljici, smješten poviše restorana Ankora i taman s pogledom na svoju vodenicu.

"Moji su bili brodograditelji, pa mi voda i gradnja nisu nepoznati. Uz djeda i oca naučio sam sve, tako da sam napravio cijelo kolo i mehanizam vodenice. Mislio sam na sve pa sam ga radio pomalo; od hrastovine koju sam nabavio u blizini Velike Gorice, potom i od nehrđajućeg čelika ili Bison ljepila otpornog na more i vodu. Koristio sam samo najkvalitetnije materijale", opisuje kaljski majstor iz Vruljice svoje životno djelo koje će osobno i javno predstaviti, kako kaže, u društvu svih dobrih zadarskih duša.

"Pozvao sam gradonačelnika i župana, kao i neke donatore i prijatelje. Ne znam hoće li se svi odazvati, ali bit će to jedan lijepi domjenak i druženje. Ipak je riječ o projektu kojega nisam radio za sebe, već za cijeli grad. Vodenica će se okretati i za sto godina, kada mene više ne bude", govori Končurat o projektu u čiju je atraktivnost i stoljetnu trajnost uložio oko pedeset tisuća kuna. 

Ideja je rođena s činjenicom da potok i park postoje usred grada, pa ih je Končurat zamislio ukrasiti novim elementom. Graditelj prve zadarske vodenice išao je s voditeljem restorana Ankora Markom Naterazzijem na radionice posvećene uređenju parka, kako bi ispipali raspoloženje naroda i provjerili njihovo mišljenje o ideji gradnje vodenice, a potom je Končurat napravio maketu kojoj je trebalo odrediti pravu veličinu. Vodenica s kolom od metar ili dva, kaže Končurat, ne bi bila svrsishodna.

"Morala je biti veća kako bi bila atraktivna i vidljiva. Nadam se kako će Zadrani doći na svečanost otvorenja 18. prosinca te pružiti podršku svim ljudima zaslužnima za realizaciju ove ideje", poziv je majstora Končurata na domjenak i druženje u parku Vruljica, usred potoka i zelene oaze u kojoj se odnedavno vrti prvo zadarsko vodeničko kolo.   


Reci što misliš!