Događaji

ustanova inovacija i sveučilište u zadru

U Kneževoj palači predstavljeni rezultati projekta STRONGER

U Kneževoj palači predstavljeni rezultati projekta STRONGER

Projekt "Zajedno jači – Razvoj proizvoda i internacionalizacija – STRONGER" polako se bliži svom kraju.

U Koncertnoj dvorani braće Bersa u Kneževoj palači održana je završna konferencija na kojoj su predstavljeni rezultati projekta STRONGER Ustanove INOVAcija i Sveučilišta u Zadru, nakon čega je uslijedila i panel rasprava na temu "Potencijali brendiranja ljekovitog bilja u Zadrskoj županiji".

Konferencija je održana kako bi se zadarska javnost upoznala sa samim projektom gdje je uloga INOVAcije (Ustanove za razvoj kompetencija, inovacija i specijalizacije Zadarske županije) bila okupiti, ojačati i povezati prerađivače ljekovitog bilja iz cijele jadranske Hrvatske.

Zadarska županija ima velikog potencijala kad je riječ o preradi i proizvodnji ljekovitog bilja, samo zaljubljenike u ljekovito bilje treba educirati i potaknuti na širenje poslovanja.

Projekt je okupio više od pedeset korisnika s područja jadranske Hrvatske, od početno zamišljenih pet korisnika koji su prošli različite edukacije, radionice, ali i studijsko putovanje u Provansu, kako bi im se približio najbolji primjer brendiranja ljekovitog bilja.

Vrijednost projekta je i njegovo povezivanje s Centrom za razvoj i edukaciju u Poličniku koji je u okviru istog opremljen namještajem i IT opremom, te je tako stvorena baza za njegov nastavak.

Kroz projekt je povezana i znanost s poduzetništvom. Djelatnici sveučilišnog Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu kao članovi projektnog tima značajno su svojim znanjem pridonijeli projektu. Sveučilište je kroz projekt dodatno opremilo laboratorij s raznim uređajima, koji će pomoći pri analizi kvalitete proizvoda i njegovoj preradi.

Projektom se osnovao i prvi prekogranični klaster potpomognut grupnom e-platformom za poslovnu suradnju (po modelu B2B), e-učenje i funkcionalna potpora radu klastera.

Panel rasprava na temu "Potencijali brendiranja ljekovitog bilja u Zadarskoj županiji" okupila je neke od sudionika projekta (Martina Vukašina - voditeljica projekta INOVAcija; Branka Maričić - UNIZD, Marta Pintur - Udruga za ruralni razvoj, Nives Jurišić - Ljekovito bilje Jerkin, Viktorija Vegar Košuta UP Studio) koji su na licu mjesta govorili o svojim iskustivima, značaju samog projekta, ali i o mogućnostima koje je projekt STRONGER ponudio u budućem razdoblju.

Osim navedenih ostvarenih ciljeva projektom su se i privatno povezali brojni uzgajivači i prerađivači ljekovitog bilja. Upravo njihovo prijateljstvo omogućava im zajednički nastup na tržištu, razmjenu ideja i znanja, kao i novih iskustava, bilo na polju njihovog rada bilo u izazovima zahtjevnog tržišta. Projektom se uspješno aktivirao ovaj mikro sektor u sve 3 zemlje, čime se inicirala suradnja koja je javna i transparentna.

Projekt je započeo 1. studenog 2017. godine, a predviđeno trajanje je 27 mjeseci. Ukupna vrijednost iznosi 979.310,00 eura, od čega Ustanovi INOVAcija pripada 182.983,00 eura, a UNIZD 158.059,95 eura. Programom se osiguralo 85% bespovratnih sredstava.


Reci što misliš!