Događaji

"Pustite me da živim"

Kampanja protiv pobačaja u metrou u Ateni potaknula buru

Kampanja protiv pobačaja u metrou u Ateni potaknula buru
Shutterstock

Grčka vlada je naredila u ponedjeljak da se povuku plakati kampanje protiv pobačaja udruge "Pustite me da živim" izvješeni u atenskoj podzemnoj željeznici, zbog bure negodovanja koju je potaknula u javnosti.

"Na temelju odluke ministarstva prometa i s obzirom na reakciju javnosti" grčka tvrtka za javni prijevoz drži da "ta kampanja protiv pobačaja može nanijeti štetu ženskim pravima te je odlučila prekinuti je", navodi se u priopćenju objavljenom u ponedjeljak.

Najveća oporbena stranka Syriza, krajnja ljevica i brojne udruge za ženska prava snažno su reagirale na tu "propagandu protiv zakonskog prava žena" a oštre kritike preplavile su u ponedjeljak društvene mreže.

U Grčkoj, kao i u većini zemalja Europske unije, prekid trudnoće je moguć do 12 tjedna.

Udruga "Pustite me da živim" koja okuplja 19 kršćanskih udruga, zadnjih godina vodi kampanju protiv pobačaja zajedno s Grčkom pravoslavnom crkvom.

Potonja je lani uvela "Dan nerođenog djeteta" koji slavi prve nedjelje nakon Božića.

Zabrinuta zbog niske stope plodnosti u Grčkoj (1,3 u 2017., pokazuju podatci Esltata), desna vlada Kyriakosa Mitsotakisa, koja je vlast preuzela prije šest mjeseci, obećala je novčanu pomoć do 2.000 eura za svako dijete rođeno u zemlji.

Mjera je razbjesnila feminističke pokrete koji su osudili "seksističku politiku" vlade.


Reci što misliš!