Događaji

prevencijom do zdravlja

Mjesec je svjesnosti o štitnjači

Mjesec je svjesnosti o štitnjači
Thinkstock

Bolesti štitnjače pogađaju milijune ljudi širom svijeta. U svijetu je dvije milijarde oboljelih od toga njih 20% stanovnici su Europe.

Hrvatska je jedna od zemalja s najvišom pojavnošću raka štitnjače u svijetu a nije jasno zašto bolest puno češće pogađa žene.

Da je tome tako dokaz su i savjeti nutricionistice Ivane Maršan Jukić koja detektira koji sastojci umanjuju štetu nastalu uslijed već nastale bolesti. Statistički hipotireoza je najzastupljeniji oblik poremećaja štitnjače kada je metabolizam zapravo usporen.

" Prilično se prehrana kod hipotireoze podešava tako da se smanji unos ugljikohidrata a tome pridonose i znanstvene studije koje upućuju na to da se tako ubrzava metabolizam",

Umjerena tjelesna aktivnost, izbjegavanje "teških" sportova te prakticiranje aerobnih aktivnosti poput dugih šetnji, plivanja, nordijskog hodanja uz prehranu i liječničku terapiju poboljšat će kvalitetu života a u krajnjoj liniji i sna koji je oboljelima često narušen.

" Preporučuje se i uzimanje B12 vitamina koji se nalazi primjerice u algama no i tu se ne smije pretjerivati jer ono što u biljaka može biti lijek ujedno može biti i otrov."

Hipertireoza nešto je manje zastupljena ali je nikako ne treba zapostaviti. Kako kod nje imamo povećanu koncentraciju joda potrebno je spriječili iskorištavanje samog joda prilikom sinteze hormona.

" U tu svrhu jedna sastavnica kupusnjača, kupusa i repe, prokulica u svježem obliku bila bi korisna".

Stručnjaci poručuju - nijedna terapija neće biti učinkovita ukoliko ne shvatimo kako trebamo voditi balansiran život. Zašto poremećaji i bolesti štitnjače češće pogađaju žene i danas nije potpuno poznato ali izvjesno je da su žene cijeli život pod utjecajem hormona i da se njihovom disbalansu u važnim životnim ciklusima, predmenopauzi i dalje, nalazi okidač koji pokreće poremećaje u radu štitnjače.


Reci što misliš!